torstai 23. toukokuuta 2013

Japaninkello, tumbelina ja surfinia

Petuniat ovat mahtavia kesäkukkia. Ovat kauniita ja kukkivat hyvin koko kesän pitkälle syksyyn; etenkin kun jaksaa nyppiä kuihtuneet kukat ja lannoittaa säännöllisesti. Jos petuniat venähtävät rojuisiksi, riittää, että saksii ne matalaksi ja parin viikon kuluttua ovat taas täynnä nuppuja ja kukkia. Olen pitkään ostanut parvekkeelle tavallisia petunioita, joita myydään pelkällä petunia-nimellä. Tänä keväänä sitten innostuin kokeilemaan myös uusia petunialajikkeita

Näin keväällä jossain lehdessä istutettuna kuvatun kodin terassille ruukkuihin surfinia-petuniaa. Surfiniat näyttivät todella runsailta ja näyttäviltä kukkaistutuksissa. Kodin Ykkösessä sattui silmään niistä tarjous ja pakko oli kokeilunhaluisena ostaa niitä muutama; kun löytyi taas sopivasti omaa väriänikin!

Kukat ovat vähän pienemmät kuin tavallisissa petunioissa ja kasvin rakenne on rönsyilevä, joten sopii mainiosti amppeliin ja ruukkuun. Istutin kolme tainta ruukkuun muratin kera ja yhden pienen naulakkoamppeliin, jotta siinä olisi varmuudella joku vähän runsaampikin kasvi. Pienet krassi-istutukset kun eivät ole itäneet edelleenkään toivotulla tavalla.

Jälkeenpäin tuli kyllä mieleen, että olisi voinut neljännenkin surfinian hankkia, niin olisi ne myöhemmin kesällä voinut siirtää parvekelaatikoihin, kun orvokkien aika on ohi. Orvokit ovat jo nyt vähän venähtäneitä, joten niitäkin voisi vielä koittaa saksia matalemmiksi, jospa se kukinta pysyisi siten tuuheampana vielä hetken aikaa.
 

Viherpeukaloista tilatut japaninkellot (eli pikkupetuniat ja miljoonakellot) sain myös viime viikolla. Tosi pieniähän nämä amppeli-istutukset vielä ovat, mutta aika nopeasti ainakin tavallinen petunia kevään myötä on levinnyt. Näissä japaninkelloissa on aika pienet kukat, mutta niitä pitäisi tulla sitten todella runsaasti. Näitä ei myöskään pitäisi tarvita nyppiä ja ripustinkin ne paikkoihin, joihin heikoiten ylettyy, mutta kastelu kuitenkin onnistuu edelleen helposti.

Viherpeukaloista tuli myös kolmas amppeli eli petunia tumbelina, tarkemmin vielä Rosy Ripple. Aiemmin en tosiaan ole tätä kerrattukukkaista petuniaa kokeillut ja kun sen kuvissa näin, ajattelin sitten pistää tilaukseen. Tämä on vielä todella pieni, mutta yhden taimen lehdet olivat vähän kuivuneet. Sitkeitähän nämä petuniat ovat, joten kunnon kastelulla alkavat kyllä lyhyessä ajassa kasvaa. Kukkien pitäisi olla puna-valkoiset ja mielenkiinnolla odotan millaisia ne kukat oikeasti ovat!

Todella pieniä siis nämä uudet taimet ovat verrattuna näihin isoihin mitä kaupasta saa. Toivottavasti kuitenkin nopeasti ottavat kasvun kiinni! Näitä amppeleitakin olen kesäisin saksinut, kun rönsyt alkavat mennä liian harvoiksi. Silloin viimeistään alkaa varmaan kokoero tasoittua!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti