torstai 16. toukokuuta 2013

Epäonninen krassi

Tänä keväänä ei kyllä krassit ole itäneet ollenkaan viime vuoden malliin. Istutetuista siemenistä on itänyt ehkä vain kymmenesosa, jossain ruukuissa ei ole yhtäkään krassintaimea! Viime keväänä istutukset kasvoivat tosi hyvin ja nopeasti, joten ei voi kuin ihmetellä tätä tämän kevään onnetonta satoa.


Ensimmäiset siemenet istutimme pojan kanssa jo yli kuukausi sitten. Tänä keväänä ajattelin oikein liottaa siemenet, kun ohjeessa kerran niin sanottiin. Siemenet istutettiin kahteen isoon saviruukkuun sekä kahteen pienempään, jotka on tarkoitus laittaa amppeleihin parvekkeella olevaan naulakkoon. Näin tällaisen viime kesänä muistaakseni Koti ja keittiö -lehdessä ja se oli minusta aivan loistava idea saada lisättyä pienten amppelien määrää.  

Ensimmäinen pieni taimi nousi ihan normaalisti viikko tai kaksi istutuksen jälkeen, mutta sen jälkeen se ei kaveriksi juuri muita taimia saanutkaan. Tässä samassa ruukussa iti ehkä kaksi muuta ja toisessa isossa ruukussa kaksi pitkän ajan jälkeen. Pienissä ruukuissa ei toistaiseksi ole itänyt yksikään. Ne jäivät ilmeisesti liian märiksi enkä niitä ole sitten oikein saanut kunnolla kuivahtamaan, vaikka kuinka jätin kastelematta.


Kun lisää taimia ei kuulunut, kävin ostamassa pari pussia lisää siemeniä ja istutin niistä sitten toisen pussillisen lähinnä niihin kahteen pieneen ruukkuun. Lisäksi isoihin ruukkuihin laitoin muutamia edellisten seuraksi. Tällä kertaa en siemeniä liottanut enkä taida liottaa kyllä enää jatkossakaan, kun kerran kasvumenestys on tätä luokkaa. Ja taas odoteltiin.


Isoihin ruukkuihin alkoi nousta muutamia uusia taimia, mutta pieniin ei tosiaan edelleenkään mitään. Tämän jälkeen ajattelin ottaa koko pienten ruukkujen istutuksen uudelleen ja vaihtaa myös mullat tällä kertaa kokonaan. Kävin samalla läpi vanhat mullat eikä niissä näkynyt aiemmista siemenistä jälkeäkään eli olivat sitten maatuneet liian kosteaan multaan. Jälleen kerran istutin lisää krassin siemeniä ja muutaman siemenen lisäsin myös isoihin ruukkuihin. Nyt sitten taas odotellaan kuinka käy. Pienten ruukkujen kastelun säästin aivan minimiiin, pinnalta vaan ja vain silloin kun pinta on selvästi kuivunut. Jospa nyt tällä kertaa jo onnistuisi!

Myös isot ruukut nostin vähän korkeammalle, jos nekin saisivat vielä lisää innostusta lisävalosta ennen parvekkeelle siirtymistä. Hobby Hallista tilaamani penkki toimii juuri sopivana istutustasona toistaiseksi, kunnes päästään muilta osin työhuoneen järjestelyhommiin. Kohta ajattelin jo krassit siirtääkin parvekkeen puolelle, jospa ulkoilma sitten virkistäisi, jos ei mikään muu!
2 kommenttia:

  1. Mitä krassia tuo on, jonka kanssa sinulla on ollut ongelmia? Meillä laitettiin parin pikkupojan kanssa myös krassinsiemeniä (koristekrassia) pihaan joku aika sitten ja aika vähän näyttäisi sielläkin taimia olevan. Tosin nuo ovat ulkona ja siellä on vielä aika kylmä, että ehkäpä siinä osavaikutusta itämisen hitauteen.

    Toisaalta meidän mustasilmäsusannoillakin kesti ikkunalla viikkokausia ennenkuin alkoi itusia näkyä. Melkein jo menin heittämään mullat siemenineen pois, kun luulin ettei sieltä mitään nouse. Lopulta melkein kaikkiu siemenei itivät.

    VastaaPoista
  2. Siemenet olivat isoköynnöskrassia pääosin ja yksi setti oli pensaskrassia. Kyllä on viime vuoteen nähden itäneet todella huonosti ja hitaasti. Viikonloppuna ajattelin ne siirtää jo parvekkeelle. Katsotaan miten siellä käy!

    Kaikki siemenet on ostettu samasta kaupasta, joten tiedä sitten oliko kyseessä huono erä. Kesä näyttää!

    VastaaPoista