torstai 1. elokuuta 2013

Herkkuja Madeiralta

Madeiralla syö hyvin ja monipuolisesti. Ruoka on myös suhteellisen edullista sekä kaupoissa että ravintoloissa. Kalaruokia ja mereneläviä on paljon tarjolla, mutta myös liharuokia. Kevyemminkin voi syödä päivällä hyvin, esim. salaatteihin kannattaa tutustua. Hedelmävalikoima on huikea sekä tietysti pullatiskit.

Jos kahvi on suomalaisille lähes ilmaista, niin on leivonnaisetkin. Muutaman sämpylän pussi kaupasta maksoi 0,50 euroa ja leipä on todella hyvää. Aamiaispöytään löytyi kaikenlaista muutakin edullisesti kuten croissanteja. Näissä kyseisissä oli myös suklaatäytettä, mutta tavallisiakin tietysti löytyy. Azoreilla leipätiskillä oli mielestäni vieläkin enemmän valikoimaa, mutta hintataso on leivonnaisissa aivan uskomattoman alhainen.


Jos iltaruoaksi syö espetadaa (lihavartaita), espadaa (paikallista syvänmerenkalaa) tai muita vartaita tulee ruoan mukana melkoinen määrä lisukkeita. Chipsejä lähes aina, mutta joskus ja/tai myös riisiä ja keitettyjä perunoita. Mukana on yleensä myös vihanneksia (yleensä keitettyjä) sekä silloin tällöin maissikuutioita, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla. Annokset ovat suuria, joten päivällä voi lounaan syödä kevyemmin. Paikallisia salaatteja kannattaa kokeilla. Nekin ovat kyllä suuria, mutta todella hyviä! Lisäksi ne tarjoillaan vähän kuin kerroksittain todella näyttävästi laitettuna.


Olimme siitä onnekkaita, että hotellihuoneessa oli toimiva pakastelokero. Näissä Välimeren maissahan on mielettömät jäätelövalikoimat siellä kotipakkauspuolella, joista voi vain haaveilla. Suomessa kyllä on valtavasti tuutteja ja puikkoja, mutta esim. Carte d'Or -jäätelöitä tuntuu muissa maissa olevan paljon suuremmat valikoimat. Ja jos on se pakastin, niin kaupasta saa reilulla parilla eurolla vaikka mitä herkkuja. Tällä kertaa ostimme vain vaniljajäätelöä ja mangosorbettia, mutta valikoimaa olisi ollut vaikka millä mitalla. Ei ne jäätelöannokset ravintolassakaan kalliita todellakaan ole ja tulihan niitäkin kokeiltua. Nykyinen suosikkijälkiruokani taitaa olla banana split, joka tuli parikin kertaa tilattua. 

Muita "välipaloja" löytyy myös sieltä leivonnaisosastolta. En kylläkään sortunut näihin creemitäytteisiin suklaasarviin kuin kerran, mutta kyllä ne niin hyviä on, että pakko oli taas kokeilla. Erilaisia pullia siellä onkin hyllyt täynnä ja valita voi sitä mistä kukakin tykkää. Tarjolla on tietysti myös hyvää paikallista hunajakakkua sekä vaniljaleivonnaisia (pasteis de nata).

Kun kaipaa taas kevyempää vaihtoehtoa aamiaisiin ja välipaloihin, kannattaa ostaa niitä hedelmiä. Ne ovat myös edullisia ja todella hyviä. Paikalliset pikkubanaanit ovat erityisen herkullisia. Kaikenlaista löytyy passionhedelmästä meloneihin sekä mangoon ja mansikoihin. Tuli maistettua myös peikonlehden hedelmää, joka oli kyllä aika hyvänmakuinen. Sitä saa maistaa siellä kauppahallissa, mutta kannattaa huomioida, että jos niitä meinaa ostaa, niissä on todella korkea kilohinta tai ainakin siinä kojussa, josta hedelmä tuli ostettua.


Madeiralla varrasruoat tarjotaan myös teräksisistä vartaista. Ne kannettaan vartaissa pöytään ja ripustetaan pöydälle telineeseen, josta niitä saa syödä haluamaansa tahtiin. Kotiin palattua kävi niin onnellisesti, että Orimattilan Megamyynnissä oli näitä vähän vastaavanlaisia teräsvartaita, joita tuli sitten kokeiltua grillatessa. Teline on toki vielä hakusessa eli sellainen pitäisi vielä jostain kehitellä. Sen pitäisi olla riittävän painava, pöydälle sopiva ja lisäksi sellainen, että sulava voi tippuu alla olevaan lautaseen. Suunnitteilla vielä siis vähän paremmin koiraystäviltä suojattu versio.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti