maanantai 5. elokuuta 2013

Liljat - nuo ihanat allergian aiheuttajat

Kesän kauneimpia kukkia ovat mielestäni liljat. Ne ovatkin nyt kukkineet puutarhoissa jo noin kuukauden ja olen niitä itsekin joskus parvekkeella kokeillut. Kasvoivat ne toki sielläkin, mutta vähän vaihtelevasti; osa oikein hyvin ja osa ei ollenkaan. Onneksi niitä saa leikkokukkina ja myös ruukussa niin, että ovat kasvaneet jo niissä oikein hienoiksi eikä tarvitse kuin hetken odotella kukintaa.

Äitini puutarhassa kukkii toinen toistaan kauniimpia liljoja. Omat suosikkini on punaisia, vaaleanpunaisia ja valkoisia. Kukkapenkissäkin ovat aivan ihania, mutta niitä voi hyvin napsaista sieltä leikkokukiksi. Heteet kannattaa vaan leikata pois, koska muuten tahrivat ihan joka paikan. Joskus kukkapenkissa ja varsinkin ruukuissa liljat kasvavat myös niin korkeiksi, että katkeavat ja samaa tuhoa aiheuttavat myös rankkasateet. Itse sain niitä napsaista kotiin mukaan ihan vain koristeiksi ja voi että ne olivat kauniita.

Näköjään on niin, että kun allergialle antaa yhden sormen, se vie koko käden. Nuorempana en kärsinyt mistään allergioista, mutta kolmikymppisenä pölyallergia hiipi kuvaan. Sen jälkeen olenkin sitten huomannut, että yksitellen allergisoivia asioita tulee vaan lisää. Aiemmin siitepölyt ovat aiheuttaneet allergiaa vain, jos niitä on oikeana pölynä jossain, mutta nyt olen parin viime vuoden aikana alkanut oireilla niistä muutenkin.

Migreenipotilaana olen myös kovin herkkä erilaisille voimakkaille tuoksuille. Liljoissahan tuoksu on erittäin voimakas; se on hyvä, mutta todella vahva. Viime aikoina olen kärsinyt vähän ilmeisesti heinäallergiasta ja liljat kotiin tuotuani siinä menikin pari päivää ennen kuin edes tajusin mistä on kyse. Silmät kirvelivät ja nenä oli niin tukossa, että korvatkin menivät lukkoon. Aiemmin ei mitään tällaista ole minulla ollut, mutta tässä sitä taas mennään. Tilanne helpotti siedettäväksi, kun tajusin viedä liljat olohuoneesta toiseen huoneeseen. Parvekeellekin ne olisi voinut viedä, mutta sattui niin lämpimät säät, etteivät siellä kovin pitkään olisivat säilyneet ja kun nämä ovat vaan niin kauniita, halusin niitä kuitenkin pidempään ihailla!

Näissä kuvissa kukat ovat vielä tuoreita, mutta nyt kukinta alkaa vähitellen olla ohi. Nautitaan nyt näistä kuitenkin loppuun asti; tämäkin ilo kun saa jäädä viimeiseksi. Ei enää liljoja meille sisätiloihin; täytyy vaan ihailla pihoilla ja muiden kotona.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti