keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Atlantin helmi - Madeira

Kesä vei minut taas kerran Madeiralle. Jos Madeiralle tai Azoreille on joskus eksynyt, on sinne vaan päästävä aina uudelleen, jos siihen tarjoutuu mahdollisuus. Ne saaret vievät vaan sydämen eikä sitä saa koskaan takaisin.

Kävin Madeiralla nyt neljättä kertaa ja tämä oli toinen kerta heinäkuussa. Ensimmäisen kerran olen käynyt Madeiralla toukokuussa 2003 ja pari vuotta sitten käväisin myös samoin toukokuussa. Nyt heinäkuussa oli Madeiralla todella lämmintä; uskomatonta kyllä usein jopa kuuma. Vieläpä niin, että juuri vuoristoissa oli aivan erityisen kuuma vaikka yleensä siellä voi olla aivan jäätävän kylmää, vaikka alempana olisi ihan lämmintä. Säähän yleensä Madeiralla vaihtelee, mutta nyt oli kyllä lähes ainoastaan auringonpaistetta. Ainoastaan viimeinen päivä oli Funchalissa pilvinen, mutta muualla saaressa oli aurinkoistakin. Auton tuulilasissa oli koko viikon aikana vain pari sadepisaraa, jota ei sateeksi voinut sanoa.

Saarella on toki aina vehreää, mutta heinäkuu ei ole kyllä todellakaan se vehrein kuukausi. Joissain normaalisti vehreissä paikoissa oli suorastaan kuivaakin. Funchalissa ei istutukset olleet ihan parhaimmillaan, mutta sitten taas esim. pohjoisosassa saarta oli todella vehreää. Ja onhan se aurinko todella polttavaa näin lähellä päiväntasaajaa, vaikka Madeiralla ei niin kuumaa yleensä olekaan. Itse ihastelin luonnon muodostamia neulepintoja vuoristossa, kuten täällä saaren länsiosassa. Parhaimmista kohdista ei valitettavasti autosta vauhdissa pystynyt luonnon hienouksia valokuvaamaan. Nämä värit kuin saisi neuleeseen napattua...

Tänä kesänä lennot Funchaliin sai todella halvalla, joten se mahdollisuus oli käytettävä. Viime vuonna niitä ei ollut tarjolla ja tiedä taas sitten koska seuraavan kerran. Hotelli meillä oli taas Funchalissa, vaikka katselimmekin muita vaihtoehtoja. Hyviä hotelleja löytyy muualtakin saaresta, mutta näin kesällä halusimme kuitenkin mielellään ilmastoinnin ja muksun vuoksi uima-allas on aivan must sekä tv ihan kiva. Funchalissa taas tarjontaa on yllin kyllin ja sopivia hotelleja löytyi useita. Tällä kertaa olimme Hotel Duas Torresissa, joka oli meille aivan loistava hotelli.

Meillä oli taas vuokrattuna auto kuten aina aikaisemminkin. Pelkän Funchalin vuoksi ei Madeiralle oikeasti kannata lähteä. Jos olet viikon Funchalissa, et ole nähnyt Madeirasta mitään. Funchalin kaupungin kaltaisia kohteita löytyy lyhyemmänkin lentomatkan päästä. Jos ei vuokraa autoa, kannattaa suunnata retkille tai matkata taksilla tai sitten bussilla. Paikallisbusseilla matkat voivat olla kyllä aika pitkiä ja jos huonoa oloa pelkää, voi henkilöauto olla parempi vaihtoehto. Liikenteeseen tottuu parissa päivässä ja liikennekulttuuri on moninkertaisesti parempaa kuin Suomessa. Olen itse korkeanpaikankammoinen, mutta päätä ei kuitenkaan juuri enää Madeiralla huimaa, vaikka pudotukset ja korkeuserot ovat tietysti valtavia. Lasiselle näköalatasanteelle minua ei kuitenkaan saanut...

Funchalin keskustassa kävimme vain yhtenä päivänä. Keskustassa ei enää ole muutaman kerran jälkeen mitään kovin erityistä, mutta Funchalin kauppahallissa kannattaa aina vierailla. Kalahalli ja hedelmä- ja vihannestiskit ovat näkemisen arvoisia. Lisäksi siellä saa maistella erilaisia hedelmiä ja tietenkin ostaa evääksi. Ravintoloita keskustasta kyllä löytyy, mutta erittäin hyviä ruokapaikkoja on myös runsaasti hotellialueella. Kävimme myös pojan toivomuksesta taas hissillä Montessa. Olen ollut lähes joka kerta ja korkeanpaikankammoinen kestää siis kyydin kyllä. Matkalla on oikeastaan vain yksi epämiellyttävämpi kohta (moottoritien kohdalla noustaan todella korkealle), mutta selviäähän siitäkin, kun on aiemminkin selvinnyt. Jokainen tietysti arvioi oman sietokykynsä itse!

Ympäri saarta löytyy useita rauhallisia uimiseen tarkoitettuja merialtaita, joissa on kuitenkin kaikki palvelut vaatteidenvaihtopaikkoineen ja ravintoloineen. Hotellin uima-allasta tuli kyllä myös ahkerasti käytettyä. Itsekin kävin muutaman kerran; muistelisin, että olen viimeksi Suomessa uinut häitä edeltävänä kesänä 2003. Uimisesta tykkään paljon, mutta en siis ole kylmien vesien (ja kesien) ystävä.

Itse en käy vaeltamassa, mutta mieheni kävi tekemässä pari pidempää kävelyä. Itse levadojahan on vähän kaikkialla ja niille kyllä eksyy aivan jokainen, joka astuu autosta vähänkin ulos ja löytyy niitä Funchalistakin. Muutenkin kävelyä tulee Madeiralla ihan mukavasti tehtyä eri näköalapaikoilla.


Saarta kiertäessä on mukava pysähdellä eri kahviloihin ja ravintoloihin. Niitä on kaikkialla ja kahvi on meikäläisittäin lähes ilmaista. Ruoka on mielestäni aina hyvää, niin lounaat kuin päivällisetkin. Meillä oli huoneistohotelli, joten aamiaistarvikkeet haimme myös kaupasta itse. Ja se mikä näissä kuppiloissa on parasta on tietysti se, että näkymät ovat lähes poikkeuksetta huikeat!Ja huikea on myös Funchalin iltavalaistus. Sitä kyllä katseli taas joka ilta mielellään illan pimetessä! Ja vaikka ilta oli pimeä, mereltä puhalsi vain se ihana lämmin tuuli.


Tuomisina taas oli lempisukkani eli toin taas varastoon villasukkia, joissa on pohjassa loistavat liukuesteet. Sinänsä mikään shoppailukohde Madeira ei todellakaan ole. Joitakin kauppakeskuksia sieltä kyllä löytyy kansainvälisine ketjuineen, mutta parhaat löydöt tekee melkein sieltä kaupan ruokaosastolta sekä tietysti niistä turistikauppojen neulekoreista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti