tiistai 6. elokuuta 2013

Madeiran kasveja

Yksi ehdottomia huveja Madeiralla on kasvien ihailu. Madeiralla on upeita istutuksia,  luonnonkasveja sekä erityisesti meikäläisten huonekasveja puina. Heinäkuu ei ole lämpötilan ja kuivuuden vuoksi kuukausista rehevin Madeiralla, mutta ihailtavaa siellä silti riittää.

Reissussa näin joitakin aivan huikeita puutarhoja, kuten alla oleva ravintolan piha. Paikan puutarhurilla on kyllä ollut aivan loistava värisilmä. Voi että, kun tällaisia sävyjä saisi taltioitua neuleisiin. Tämä puutarha oli kyllä aivan uskomattoman rehevä ja tyylikäs. Tällä kertaa emme käyneet saaren kasvitieteellisissä puutarhoissa, mutta ne ovat ehdottomasti vierailun arvoisia.

Näitä "neulepintoja" tuli todellakin katsasteltua eri luonnonmuodostumissa. Valitettavan harvoista tosiaan sai kuvia taltioitua, kun aina ei vuoristossa voi autolla pysähtyä. Inspiraatiota kyllä saa useiden värien käyttöön, koska rinteissä seinämien pinta muistuttaa neuleita röpöläisyydellään. Näistä tulee niin Kaislakerttu Lehtovaaran neuleet mieleen! Oma neule oli toki myös reissussa mukana ja hyvään tahtiin se etenikin uima-altaalla ja tauolla hotellihuoneessa.


Araliaa Madeiralla kasvaa pensaina ja ne ovat usein hienosti leikattuja. Araliat kasvavat siellä kyllä todella muhkeina ja vaaleanvihreinä. Itsellänikin on yhden pensaan kokoinen aralia kotona, mutta paikka on sille niin suotuisa, että kasvaa hyvin. Pimeämmissäkin paikoissa on kokeiltu ja niistä se ei tykkää kyllä yhtään.


Ihastelin myös aivan valtavan kokoisia peikonlehtiä. Siinäpä vasta loistava pensas ja maanpeitekasvi erilaisiin rinteisiin ja varjoisiin paikkoihin. Näidenkin lehtien koko oli aivan uskomaton! Oman peikonlehteni koko on vielä sen verran pieni, etten ole siitä koskaan raaskinut ottaa lehtiä mihinkään kukka-asetelmiin tms., mutta ehkä jonain päivänä. Ainakin kovasti se piristyi mullanvaihdosta. Näihin mittoihin ei kyllä taideta päästä ja lajikekin taitaa olla vähän eri kuin nämä suuremmat versiot.


Palmut, niitä vasta on paljon. En muista eri palmulajien määrää, mutta niitä on useita ja Madeiralla niitä näkee paljon. Niitä ei voi kuin ihailla! Valtavina puina siellä kasvaa myös fiikuksia sekä aivan ihania magnolioita sekä tietysti eukalyptusta. Eukalyptus ei ole kyllä kasvina niin komea kuin nämä muut mainitut.


Sydämeni vei jälleen kerran kiinanruusu. Kiinanruusut kasvavat siellä tosiaan pensasaitoina ja ne aidat voivat olla aivan massiivisia. Näyttävätkin vielä niin helpoille, että luulisi, että huonekasvina pärjäisivät yhtä hyvin. Aloinkin taas kerran haaveilla omasta pienestä kiinanruususta.


Kivikkoisimmilla ja kuivilla seuduilla näkee erilaisia kivikkokasveja kuten erilaisia tyräkkejä ja opuntiaa. Nämä opuntiatkin ovat melkoisia pensaita ja voivat kasvaa puskana alas rantaan saakka. Kasvina tämä opuntia on omalla tavallaan todella hieno, kunhan siihen ei vaan koske. Siinä on piikkejä, jotka näkyy ja piikkejä, jotka eivät näy; ja niitähän on sitten kiva sormista poistaa.

Hortensiat olivat mielestäni yleistyneet Madeiralla todella paljon. Niitä oli nyt istutettuina pensaina vuoristoteilläkin. Azorithan on hortensioiden luvattu maa ja niihin hortensiamääriin ei Madeiralla todellakaan päästä. Kauniisti hortensiaa oli Madeiralla kyllä käytetty myös istutuksissa ja niissä näytti olevan nykyään todella suosittu kasvi. Viimeksi monissa istutuksissa näin kymbidi-orkideaa, mutta nyt niitä oli näkyvillä huomattavasti vähemmän.


Madeiralla oli paljon myös ihanaa banaania, joka on siellä tosiaan ihan hyötykasvi. Huonekasvina ei ole tosiaan hassumpi, mutta omani ovat kyllä olleet näihin verrattuna todella pieniä, vaikka eivät nämä madeiralaiset banaanit kasva kovin korkeiksi nekään. Mistään banaaneista meillä kotona ei olla kyllä koskaan tarvinut haaveillakaan. Nämä paikalliset banaanit ovat myös todella hyviä! On se harmi, ettei meillä tällaiset hyötykasvit menesty!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti