maanantai 19. elokuuta 2013

Laakeripuusta Välimeren tunnelmaa

Kevättalvesta saakka olen Plantagenissa ihastellut Välimeren kasvien osastoa. En ole sieltä kuitenkaan vuoden mittaan muuta raaskinut ostaa kuin tarjouksesta minisitrukset ja pienen oliivipuun. Syklaamiostoksilla kuitenkin huomasin, että nyt niitä Välimeren kasveja saa puoleen hintaan vähän niin kuin poistomyynnistä. Monethan näistä kasveista maksavat aika tavalla, joten ei ihan viitsi kokeilun vuoksi vain ostaa, jos kasvi ei syystä tai toisesta kovin pitkään hengissä pysy. Mutta kun hinta on sopiva, niin ei muuta kuin uuteen osoitteeseen.

Mukaani tarttui pari pientä laakeripuuta. Meillä on ollut ennenkin laakeripuu ja se kesti parin talvenkin yli. Jonain vuonna kuitenkin ehti ilmeisesti syksyn tullessa hieman saada kylmää eikä seuraavaa kesää sitten enää kestänyt. Ihastelin näiden ostamieni laakeripuiden nimikylttejäkin. Aika harvoin ne ovat mitenkään erityisiä, mutta nyt tällä kertaa olivat oikein täydellisesti tyyliin sopivat!


Laakeripuun pitäisi kestää talven yli periaatteessa ihan huoneenlämmössäkin. Tänä vuonna ajattelin kokeilla talvehtimista ihan ikkunalla enkä istuttanut kasveja suurempiin ruukkuihinkaan. Tarjolla olisi ollut myös isompia laakeripuita, mutta nämä olivat aika kätevän kokoisia ilman niitä suuremman kasvin sijoitusongelmia. Edellinen laakeripuu oli aika suuri ja kasvoi vielä kesäisin aika tavalla. Täytyy ensi kesänä sitten istutella näitä laakeripuita suurempiinn ruukkuihin, jos selviävät sinne saakka. 

Oman laakeripuun lehtiä olemme käyttäneet myös ihan ruoissa mukana. Näitä uusia ei vielä olla kokeiltu, mutta eivätköhän nekin siihen käyttöön huuhtelun jälkeen sovellu. Laakeripuita olen nähnyt aika paljon Suomessakin julkisissa tiloissa ja niitähän saa leikattua aika hienoon muotoonkin, jos kasvi niin isoksi kasvaa. Ja hyväähän se leikkaaminen tekee aina muutenkin.


Vein laakeripuut nyt loppukesäksi parvekkeelle ja syyskuussa täytyy sitten siirtää ne sisätiloihin ennen kuin lämpötilaerot ovat kovin suuret. Pelkästään ero viileiden öiden ja sisätilojen tasaisten lämpötilojen välillä voi olla kasville liian suuri, vaikka muuten huonelämmössä se selviäisikin. Laakeripuu on näistä kokeilemistani Välimeren kasveista melkeinpä sitkein ja on pysynyt vihreänä pudottamatta lehtiä talvisäilössäkin koko talven ajan. Siihen tähdätään taas ja koitetaan välttää sitä paleltumista...
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti