tiistai 9. huhtikuuta 2013

Soundcheck: The Rolling Stones - Crossfire Hurricane

Kun olin 13-vuotias Yle esitti tammikuussa 1990 tv:ssä dokumentin 25x5 The Continuing Adventures of the Rolling Stones. Katsoin dokumentin ja se kolahti ja kovaa. Siitä lähtien The Rolling Stones on ollut yksi suosikkibändeistäni ja aivan erityisesti pidän 1960-luvun tuotannosta. Dokumentin jälkeen Jumpin' Jack Flash soi päässä ja kauan. Tästä on nyt kohta aikaa 25 vuotta ja 50-vuotta täyttävällä The Rolling Stonesilla olisi tämä toinen mokoma dokumentoivaa, mutta viime vuonna ilmestynyt Crossfire Hurricane keskittyy yhtä lailla kuten 25x5 bändin alkuvuosiin. Eikä siinä mitään, siinähän ne parhaat palat ehkä onkin; makuasia tietenkin ja riippuu siitä keneltä kysytään.Jos 25x5 on ihan oikea dokumentti, Crossfire Hurricane on enemmänkin kokoelma ja katsaus Rolling Stonesin videopätkistä 1960- ja 1970-luvuilta. Se toimii kuitenkin hyvin ja ohjelma kannattaa ehdottomasti katsoa. Alku on sekava ja muutenkin dokumentti tuntuu keskittyvän suhteellisen paljon sekoiluun (jossa ei ole liene mitään uutta kenellekään), mutta homma toimii hyvin, kun musiikki ja kerronta saavat tilaa. Aivan erityisesti pidin siitä, että bändin jäsenten uudet haastattelut on tehty ilman kameroita ja kuullaan vain ääniraitana. Lisäksi erityisesti mieleen jäivät Brian Jonesin viimeisistä ajoista kertonut osuus sekä Altamontin konsertin tapahtumien kulku, joka on koostettu todella hyvin ja joka tuo kaiken ehkä erilaiseen valoon kuin aiemmin on julkisuudessa tehty. On aivan totta, että musta hattu todellakin aikoinaan asetettiin heidän päähänsä; osin toki syystäkin.

Crossfire Hurricane ei kerro oikeastaan viimeisistä vuosikymmenistä mitään ja muutenkin huomaa, että bändin jäsenet ovat olleet tuotannossa mukana. Yleisölle kerrotaan se mitä halutaan ja miten halutaan. Joka tapauksessa katsaus Rolling Stonesiin kannattaa tsekata läpi. Jos 25x5 löytyisi jostain tai Yle esittäisi sen uudelleen, suosittelisin sitä lämpimästi. Dokumentti eteni kronologisesti ja musiikilla oli aivan valtava rooli. Jo pelkästään valtava 60-luvun tuotanto on tutustumisen arvoinen ja sanoisinko, että aivan erityisesti juuri se!

Sen sijaan Crossfire Hurricane kokonaisuudessaan on katsottavissa vielä kolmisen viikkoa Yle Areenassa: http://areena.yle.fi/tv/1729338 Suosittelen!

"Usually the guy in the black hat gets killed in the end," says Richards. "Not this time, brother."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti