torstai 18. huhtikuuta 2013

An April Shroud

Kuinka ihanaa onkaan pitkästä aikaa, kun oikeasti vesi ropisee ikkunoita ja kattoa vasten. Talvi on kestänyt niin pitkään, että vaihteeksi tavallinen vesisade on todella virkistävää. Ja ainakin lumet saavat kyytiä; vihdoin. Juuri lumea lukuun ottamatta maisema onkin kuin Yorkshiren Etsivissä (Dalziel & Pascoe), josta erityisesti tulee mieleen An April Shroud. Kyseinen jakso vaihtui telkkarissa syksyyn nimellä An Autumn Shroud (Suomessa tunnetaan nimellä Syysmysteeri). Sinänsä täällä meilläkään ei välttämättä tietyssä vaiheessa hirveästi kevät syksystä eroa, mutta vielä vähemmän varmaan Yorkshiressä. Alkuperäinen Reginald Hillin kirja oli kuitenkin nimeltään An April Shroud. Eikö se ole juuri tätä?


Jos jotain sarjoja tai niiden tunnelmia kaipaa, niin yksi niistä on ilman muuta Dalziel & Pascoe ja sarjasta ehdottomasti ensimmäiset kaudet. Ensimmäisten kausien jaksot ovat kuin yö ja päivä verrattuna viimeisiin vuosiin. Kyllähän nekin sarjan ystävänä katsoi, mutta eihän ne ole mitään verrattuna ensimmäisiin jaksoihin. Parhaat jaksot päättyivät oikeastaan siihen, kun Reginald Hillin kirjat oli käytetty loppuun ja Ellie Pascoe lähti pois. Joitakin hyviä jaksoja vielä tehtiin, mutta ikävä kyllä parhaat hetket oli jo nähty. Hyvä esimerkki on se, kuinka erilaiselta (ja hyvältä) tuntui kaudella 7 Reginald Hillin kirjaan perustuva jakso Dialogues of the Dead pitkästä aikaa muiden kirjoittamien jaksojen keskellä.

Vaikea sanoa mikä sarjassa muuttui vuosien mittaan. Tietenkään tarinoiden juonet eivät olleet entisellään, mutta ehkä kerronta Dalzielin ja erityisesti Pascoen henkilökohtaisesta elämästä muuttui aika ohueksi varsinkin Ellien poistuttua. Ellie Pascoe oli kuitenkin sarjassa todella merkittävässä roolissa ja nivoi tarinat kaikilta osin yhteen. Ellien myötä sarjasta poistui taustalta päähenkilöiden pitkäkestoiset juonikuviot, mikä oli valitettavasti ollut sarjan parhaimpia puolia. Jäin myös kaipaamaan DS Edgar Wieldiä, joka oli vuosikaudet tärkeässä sivuroolissa; sanoisinko jopa että yllättävän merkittävässä roolissa. Olihan sarjassa myöhemminkin tosi hyviä hahmoja ja pitkään, mutta näitä alkuperäisiä ei kyllä näköjään korvannut kukaan. Mutta mennyttähän ei saa takaisin ja sarjakin on jo lopetettu. Mutta onneksi ensimmäiset kaudet löytyy kotoa ja niihin voi uppoutua uudelleen koska tahansa; olisikohan taas aika?

Suosikkikauteni on ehkä toinen kausi, josta aivan erityinen suosikkijaksoni on Ruling Passion. Paljon ei sille kuitenkaan häviä kauden muut jaksot (A Killing Kindness, Deadheads, Exit Lines) ja ensimmäinen kausi (A Clubbable Woman, An Advancement of Learning ja juuri An Autumn Shroud) tai kolmas kausi (erityisesti Underworld ja The Wood Beyond). Neljänneltä kaudelta löytyy kuitenkin yksi suosikkijaksoistani On Beulah Height, joka on puolestaan loistava esimerkki jaksosta, joka ei perustu Reginald Hillin kirjaan mutta toimii silti!

An Autumn Shroud on katsottavissa kokonaisuudessaan YouTubessa:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti