torstai 5. maaliskuuta 2015

Yrteistä oliiviin

Kartutin taas viikonloppuna keittiön yrttivalikoimaa Plantagenissa. Tällä kertaa vierailin Tammistossa ja valikoima oli aivan eri kuin Porvoon pari viikkoa aiemmin. Kaikenlaista mukavaa oli kyllä molemmissa tarjolla; kyllä kevät on ihanaa aikaa!


Narsissien lisäksi päädyin yrttiosastolle hankkimaan ison persiljan sekä sitruunamelissan. Timjamia oli paljon tarjolla, mutta rosmariinia ei ollenkaan. Tarjolla oli myös basilikaa, mutta ajattelin ostaa niitä kaupasta. Järvikylän basilikat ajavat usein saman asian, kun niitä istuttaa useamman muoviruukkuinen päivineen yhteen isompaan; tai sitten ihan sellaisenaan, kun vaan muistaa niistä säännöllisesti poimia lehtiä syötäväksi ja kastella. Yleensä huhtikuussa olemme keittiöön basilikaa hankkineet, mutta voisihan sitä jo nyt kokeilla.


Melkeinpä nämäkin yrtit kasvavat paremmin keittiössä kuin parvekkeella. Meillä parveke onkin aivan eri päässä asuntoa kuin keittiö, joten kaikkein käytännöllisintäkään se ei ole. Joitakin yrttejä meillä siellä on kyllä vuosittain, mutta monelle kasville se on haastava paikka lämpötilan ja kastelun vuoksi. Rosmariini siellä kyllä viihtyy ihan hyvin. Haaveissani elää talvipuutarha tai keittiöstä aukeneva parveke, mutta toisaalta en ole yhtään kiinnostunut muuttamaan muualle ja tähän asuntoon kumpikaan ei ole toteutettavissa.


Ostin Plantagenista myös uuden isohkon oliivipuun. Vanha iso oliivini on talvehtinut oikein hyvin ja toukokuussa siirrän sen ja tämän uuden taas parvekkeelle kesää viettämään. Viime vuonna hankkimalleni pienelle oliiville ei tämä kevät koittanut ollenkaan, vaan se löytyi eräänä päivänä irti revittynä eteisestä. Ilmeisesti beagle ei ollut siitä tykännyt tai sitten tykännyt vähän liikaakin. Tästä uudestakin oltiin heti jo vähän liian kiinnostuneita. Mielenkiintoista on, että muut olohuoneen ikkunan kasvit ovat saaneet edelleen olla aika lailla rauhassa. Uuden puun vein kyllä suosiolla työhuoneeseen turvaan, jotta siihen ei päästä päivisin liian suurta tuttavuutta tekemään.

 
Viikonloppuna olisi tarkoitus tehdä vähän mullanvaihtotöitä. Uusi oliivi oli aika vähämultainen ja tarvinnee parveketta varten isomman ruukun. Lisäksi edessä olisi parin rästi-istutuksen hoitaminen vihdoin ja viimein. Sen verran jo multapussia kävin parvekkeella kokeilemassa, mutta täysin jäistä se ei enää ollut. Lämmittelemään se täytyy kuitenkin viimeistään perjantaina nostaa, jotta istutettavat kasvit eivät joudu kylmäshokkiin! Vähitellen alkaa myös olla aika miettiä muita mahdollisia kevätkylvöjä! Ainakin vähän ohraa tulee pääsiäistä varten muutaman viikon päästä istutella.

4 kommenttia:

 1. Uudehko lukija tervehtii. :) Tämä on ihana blogi, olen selaillut postauksia taaksepäin ja inspiroitunut varsinkin orkideajutuista.

  VastaaPoista
 2. Voih, olen ihan hulluna yrtteihin ja odotan istutuksia jo kovasti. Oliviivipuuta minäkin olen haaveillut mutta ei ole tullut ostettua kun pelkään että se kuitenkin kuihtuu... Tuleekohan niihin oliiveja? Löysin blogisi tänään ja kivalta vaikuttaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oliivipuun hyvin uskaltaa hankkia! Ei vaadi hirveästi hoitoa ja tykkää aika kuivasta. Parvekkeella kesällä on kastellut useammin, mutta ei tunnu sielläkään olevan kovinkaan helposti kuivuva. Joskus on oliiviin tullut raakileita, mutta eivät ole kasvaneet sen pidemmälle. Lisäksi olen hankkinut sellaisia kasveja, joissa on ollut jo oliiveja, mutta eivät ole koskaan kypsyneet loppuun asti. Voisi varmaan kyllä onnistua jossain talvipuutarhassa tai viherhuoneessa!

   Tervetuloa mukaan!

   Poista