keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Uudet ja vanhat tulokkaat

Talven yli selvinneiden huonekasvien saldo on ihan hyvä. Muutamaa kuollutta orkideaa ja koiran tappamaa palmuvehkaa ja oliivipuuta lukuun ottamatta kaikki muut kasvit vaikuttavat olevan ihan hyvin hengissä. Nykyisin en kyllä oikein jaksa hankkiakaan sellaisia, joita en jaksaisi hoitaa tai tiedän muuten vaan, että kasvi ei meillä selviä. Ylipäänsä on varmaan ihan suositeltavaa keskittyä vain niihin kukkiin, joista pitää; ja kyllähän niitä riittää!
Taas menneenä viikonloppuna nakkasin pois pari kuollutta orkideaa. Niitä kuolee kyllä talven jäljiltä todella paljon. En kastele niitä hirveän usein, ainoastaan 1 - 2 viikon välein ja vain silloin, kun ovat varmasti kuivia. Täytyy koittaa harventaa kastelua ensi talvena. Olen monien kanssa palannut upotuskasteluun, mutta silti niistä moni on mädäntynyt. Kasvista joku tippuu lehdet tai sitten juuret ovat mädäntyneet tai kaikki vihreä on vaan kaikonnut. Vetoakaan ei pitäisi olla ja moni muu orkidea samassa paikassa porskuttaa vuodesta toiseen. Onneksi hinnat on hyvä ja aina saa uuden, mutta onhan se kiitollista hommaa saada ne kukkimaan uudelleen. Nyt muutamat ovat taas kukassa ja osaan on tulossa nuput, mutta enemmän kukkavanoja on varmasti luvassa keväämmällä. Onneksi uusimmat kukkivat edelleen kauniisti; aina pitää olla joku sellainen, joka on parhaimmillaan!Myös palmuvehkat ovat lisänneet lehviään aika mukavasti. Nämäkin yleensä alkavat niitä työstää syksyn pimeällä, mutta tänä vuonna jotenkin enemmän kasvua on ollut vasta tämän vuoden puolella. Nämä uudet lehvät ovat niin ihania! Osan palmuvehkoista olen joutunut siirtämään työ- tai kodinhoitohuoneeseen koiralta turvaan, mutta eiköhän ne tulevina vuosina voi palauttaa taas paikalleen. Osan olen sinnikkäästi pitänyt paikallaan olohuoneessa, mutta katsotaan milloin koira ne keksii. Toivotaan, ettei keksisi.


Oliivipuu odottaa taas pääsyä parvekkeelle ja siellä se tuntuu parhaiten kasvavankin. Tarkoitus on taas lyhentää oksat mahdollisimman lyhyiksi, koska aiemmalla kerralla teki todella paljon kauniita uusia lehtiä todella tiheästi. Monet lehdet ja mainoskuvastot ovat viime aikoilla olleet täynnä kaikkea ihanaa vihreää koteihin. Vaikea kyllä vastustaa kiusausta mitä kivaa seuraavaksi kotiin keksisi. Parvekkeen istutustyöt saavat vielä hetken odottaa, kun vaan malttaisi tänä vuonna pitää sen homman aisoissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti