perjantai 23. lokakuuta 2015

Syysostoksilla

Johan tässä on viikko vierähtänyt, kun tuli käytyä syysostoksilla tekemässä hankintoja parvekkeelle. Talven varalle sinne tarttuikin kaikenlaista! Kaupat on täynnä mitä ihanampia kasveja syksyyn ja talveen. Nyt on kyllä mistä valita! Ja koska valinta oli vaikeaa, matkaan lähti kaikenlaista perinteistä ja uutta. Kyllähän nämä syksyn istutukset ovat mukava juttu!

Kävin ostoksilla sekä Vantaan Bauhausissa että Plantagenissa. Yleensä niissä tulee käytyä istutushommia varten molemmissa, sillä mitä toisesta ei löydy, löytyy melko varmasti toisesta. Tarjoukset kannattaa toki tsekata ensin, varsinkin kun on tekemässä enemmän istutuksia. Bauhausista ostin erittäin edullisen setin erilaisia koristekurpitsoita. Nyt kun säätkin ovat vähän jäähtynyt, kestävät varmasti pitkään parvekkeella. Tämä ostamani setti maksoi 8 euroa ja näiden hinta tuntuu vaihtelevan aika paikasta riippuen, toki kurpitsoiden koko myös. Nämä tämän setin kurpitsat ovat suhteellisen pieniä, mutta juuri käteviä!


Perinteisemmästä päästä tuli hankittua perinteiset aitokanervat. Niitä tulee nyt vähemmän kuin aiempina vuosina, sillä parvekkeelle jää kuitenkin talveksi mansikantaimia sekä muratteja. Koristekaaleista olen haaveillut jo pidempään ja nyt ajattelin niitä kokeilla. Niitä tuli hankittua pari kappaletta, samoin kuin perinteistä marjakanervaa. Nehän eivät koko talvea kestä, mutta ovat niin valtavan ihanan näköisiä, että tänäkin vuonna niitä piti parvekkeelle saada. Ja ehdottomasti tänä vuonna taas syklaami! Ostin yhden ison, sillä nykyisellä parvekkeella on vähän ongelmia syklaamin ja lämpötilojen. Viileää tulee olla, sillä auringossa ja lämmössä kuivahtaa kovin helposti. Toisaalta syklaami ei sitten kestä kovin kylmääkää eli kun pakkasen puolelle mennään pysyvästi, sen aika aika on ohi. Näillä näkymin siitä saadaan kuitenkin nauttia vielä jonkin aikaa.


Sypresseihin ihastuin kovasti viime vuonna. Kestivät hyvin pysyen kauniina talven yli, vaikka elossa eivät sitten keväällä olleetkaan. Niitä ostin myös kaksi istutuksiin, joihin nyt yhdisteltiin useampaa kasvia. Koristekaalin voi sitten vaihtaa pois, mikäli ei talvea pitkään kestä.


Myös marjakanervat istutettiin murattien ja mansikoiden joukkoon, josta ne on sitten helppo talvella poistaa. Yleensä ne kuolevat pakkasiin ja eivät kyllä ole kuolleina kovin kivan näköisiä. Kuivuvat myös helposti, joten kastelu pitää tässä syksyn mittaan muistaa. Ja sitten on ne piikit, jotka ovat kuivuneilla marjakanervilla aivan erityisen terävät! Mutta on nämä niin ihania ja kyllä näistä mielellään tässä syksyllä huolehtiikin!


Muratit saivat seuraksi parvekkeelle yhtä sun toista. Muita istutuksia ei enää ole tulossa, mutta talvihoitoon on pari kasvia vielä lähdössä. Viiniköynnökset pitäisi viedä maalle ja täytyy vielä miettiä joidenkin murattien tilannetta. Muutama hortensia jätettiin myös parvekkeelle talvea odottamaan. Kokeilumielessä katsotaan miten niille talven mittaan käy ja mitä kevät tuo tullessaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti