lauantai 31. lokakuuta 2015

Lokakuu parvekkeella

Syksy on täällä ja toivottavasti pitkään. Lyhyt talvi ei ainakaan minua haittaa yhtään. Syys- ja talvi-istutukset on siis jo hoidettu ja ainoastaan viikottaisesta kastelusta tarvitsee vielä plussakeleillä huolehtia. Vaihtelun vuoksi kesäkasvit oli taas mukava korjata pois ja näillä istutuksilla mennään sitten pitkälle kevääseen.


Sen verran uutta tuli tosiaan tänä syksynä kokeiltua, että perinteiset kanervat istutin mansikoiden seuraksi. Mukaan lykkäsin pari marjakanervaa, jotka on sitten helppo napata pois, jos ja kun talven mittaan kuolevat. Mansikoiden talvenkestokykyä ajattelin kokeilla ja turha eläviä hyötykasveja on poiskaan heittää. Mansikat ovat lisäksi erittäin kauniita istutuksissa!


Sypressihin tosiaan tuli ihastuttua viime talvena. Niissä on lisäksi aivan huumaava tuoksu! Halusin niitä ehdottomasti pari kappaletta taas tänä vuonna, koska ovat niin kauniita ja ihanan ikivihreitä. Koristekaaliakin pääsin nyt kokeilemaan ja nekin on sitten talven mittaan tarpeen tullessa helppo korvata muilla kasveilla. Koristekaalejakin on useita eri värejä, mutta omani on tietysti violetti!


Koristekurpitsoja tuli myös hankittua ja säät vaikuttavat niille nyt oikein suotuisille eli niiden luulisi kestävän pitkään. Päivät eivät ole liian lämpimiä eikä myöskään kylmiä, että pääsisivät jäätymään. Säät tuntuvat suosivan myös syklaamia ja kastelu kerran viikossa on tuntunut sille riittävän. Tykkään niistä valtavasti, mutta nykyinen parveke on niille aika hankala paikka. Itä-eteläparveke on pitkälle syksyyn päivisin todella lämmin ja yöt voivat olla taas todella kylmiä.Murattiosastoa jäi parvekkeelle myös talveksi paljon. Toivotaan taas lauhaa talvea, jotta säilyisivät talven yli. Kävi miten kävi, ne ovat joka tapauksessa kauniita koko talven! Kaivoin varastosta jo myös perinteisen syksykranssini. Ikävä kyllä siitä alkaa liimaukset irrota, joten täytynee kohta vaihtaa perinteet toiseen. Vintiltä haettiin myös jo lyhdytkin, sillä mitä niitä niitä panttaamaan! Jos kynttilöitä meinaa polttaa, on se aloitettava nyt.


Talvisäilöön kuljettamista odottavat vielä viiniköynnökset sekä pelargoni ja isänpäivänä ne on tarkoitus viedä maalle. Viiniköynnökset saavat jäädä maalle pysyvästi ja istuttaa maahan ensi keväänä, mikäli selviävät talven yli. Oma parveke on niille valitettavasti liian kuuma. Ensi kesänä täytynee keskittyä mansikoihin ja kaikkiin muihin helppohoitoisiin ja kuivuutta kestäviin kasveihin. Välimeren kasvini tuntuvat kyllä menestyvän parvekkeella hyvin!Sitten on nuo hortensiat. Että minä tykkään niistä! Keskikesä vaan tuntuu olevan niillekin parvekkeellani vähän liian kuuma. Nyt jätin parvekkeelle niistä suurimman osan talvea varten ja leikattuja runkoja suojaamaan tuotiin värikkäitä lehtiä myös koristeeksi. Sinänsähän näitä ei tarvitsisi leikata, mutta kuivat kukat ja lehdet roskaavat ja tuovat pölyä vaan niin valtavasti, että se on yksinkertaisesti käytännöllisempää. Näidenkin selviäminen on arvoitus, mutta ei näin hyväkuntoisia kasveja raaskinut poiskaan heittää. Kasasin hortensiat ja yhden mansikkaistutuksen suojaisaan nurkkaan, jossa ainakin viime vuonna yksi hortensia talvehti. Toivotaan parasta!


Ainakin yksi perheenjäsen viihtyy parvekkeella myös säiden viihtyessä. Ilman beagleä sinne ei suorastaan pääse. Siellä sitten istutaan ja kyylätään usein pitkiäkin aikoja. Kun on riittävästi kyylätty takaisin sisälle pääsee ilmoittamalla siitä rapsauttamalla kynsiä parvekkeen oven lasiin. Edellinen beagle myös viihtyi parvekkeella, mutta ei ollenkaan näin paljon. Vielä pitäisi ensi kuussa tuoda jouluvalot sinne koiran ja muun perheen iloksi. Ja onhan sitä vielä jotain muutakin pientä jouluksi. Ehkä taas hyasintteja, jos vain säät niitä suosivat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti