tiistai 28. huhtikuuta 2015

Talvehtijat parvekkeella

Jännä talvi on takanapäin ja ilokseni olen todennut parvekkeella talvehtineen yhden jos toisenkin kasvin. Kevät on yllätyksiä täynnä! Erittäin mukavaa tietysti olisi, jos tämä olisi jokakeväinen ilo.


Ensimmäinen yllätys on talven yli elänyt mansikka. Sehän jäi parvekkeelle syksyllä amppeliin vähän kuin kuolemaan, mutta koska talven aikana se näytti kuitenkin olevan elossa, sai se jäädä sinne kevääseen saakka. Ja kuinka ollakaan keväällä se olikin sitten kasvattanut lehtiä, venähtänyt pituutta ja lopulta alkanut kukkia. Eipä ole aiemmin tätä tullut edes parvekkeella yritettyä, mutta ilmeisesti voisi hyvin kokeillakin. Madeirella ihailin eräässä ravintolassa parvekeruukuissa kasvavia mansikoita, joka voisi olla toimiva idea parvekkeellakin!


Myös tavallinen ruukkuun istutettu pieni hortensiakin kesti mainiosti talven yli. Hortensiassa oli uusia pieniä lehtiä jo maaliskuussa ja nyt ne ovat venähtäneet jo valtavasti. Talvehtimispaikkakin oli aivan lasin vieressä eli ei missään kovin suojaisassa paikassa. Samassa ruukussa olleista murateistakin oli yksi talvelta säilynyt ja kyllähän niitä lopulta oli muitakin!

Ensiksikin murateista talven yli pärjäsivät kaikkein erikoisimmissa paikoissa olleet, niissä joista vähiten mitään olisi odottanut. Pienessä lyhtyamppelissa ollut muratti oli talven jälkeen erittäin hyvävointinen ja siinä on jo uusia lehtiäkin. Samoin pieneen ruukkutilaan pajukoiraan istutettu muratti on yhtä hyvässä kunnossa kuin syksylläkin. Ruukun pieni koko ei tunnu siis ainakaan haittaavan, vaikka olen aivan muuta kuvitellut. Muissa suuremmissa istutuksissa on osa murateista kuollut, mutta kaikissa oli kuitenkin aina yksi selvinnyt. Milloin se oli ruukun reunassa ja milloin keskellä ruukkua; paikalla ei siis väliä! Kokeilin myös murattien peittämistä helmikuussa ja tulos oli niissäkin sama: osa kuoli ja osa selvisi. Peitellyt sypressit kuitenkin ehtivät kuolla, mutta ehtihän niistä olla iloa pitkän talven ajan!


Tämä talvi oli toki suotuisa parvekekasveille, mutta kyllähän talvettamista kannattaa taas yrittää. Kastelu kannattaa lopettaa hyvissä ajoin ja täytyy kokeilla tuota kasvien peittämistäkin uudelleen; ehkä jopa aiemmin talvella. Sopiva kasteluajankohta keväällä vielä vähän arveluttaa, mutta niitä tulevia pakkasöitähän ei voi aina muutenkaan ennustaa. Ei auta kuin kokeilla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti