keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Hortensia, muratti ja rosmariini

Huhtikuu on siitä mukavaa aikaa, että vihdoin pääsee taas viherostoksille. Bauhausiin oli heti suunnattava, kun näin mainoksen tarjouksessa olevista terassihortensioista. Olen ne sieltä hankkinut monena vuonna ja ne ovat olleet todella suuria ja kestäviä. Tällä kertaa sieltä löytyi tähän hätään kaikki muukin tarpeellinen!


Talven yli säilyneiden murattien kaveriksi oli saatava uutta vihreää ja Bauhausista löytyi myös mukava murattitarjous. Niitä on ollut usein edullisesti Hong Kongissa, jonne olisin nytkin suunnannut ellei olisi jo aiemmin tärpännyt. Tarvitsen niitä istutuksiin vuosittain aika paljon, joten hinta saisi olla suhteellisen edullinen. Ruukkuja ei onneksi tarvitse täyteen ahtaa, koska leviävät kyllä mukavasti aika nopeastikin.


Hortensioita ostin sen perinteisen kolme kappaletta. Tällä kertaa ostin lapun mukaan violetteja. Punaisia ja valkoisia olisi myös ollut tarjolla; ykköstoivettani sinistä ei ollut ollenkaan, joten päädyin sitten violettiin. Sinänsä värillä ei ole niin väliä, sillä nämä tunnetusti vaihtavat väriä kesän mittaan. Tässä vaiheessa yksi hortensioista oli täysin vihreä, yksi aavistuksen vaaleanpunainen ja yksi tumma violetti. Todella kauniita kyllä ovat ja nuppujakin oli todella paljon. Nyt täytyy vaan olla sen kastelun kanssa todella tarkkana, etteivät pääse nuppuisina yhtään kuivahtamaan!Orvokki-istutuksiin lisäsin myös uusia muratteja kuolleiden tilalle. Orvokithan pysyvät hyvinä vielä seuraavat 1,5 - 2 kk, jonka jälkeen ne on aina pakko vaihtaa. Tänä vuonna ne täytyy yrittää vaihtaa hyvissä ajoin ennen kuin niihin pesiytyvät tuholaiset. Tilalle vaihdan jotain kesäkukkia; ehkä pelargoniaa, joka on superhelppo kastelun suhteen. Muilta osin ajattelin jättää kesäkukat tänä vuonna vähän vähemmälle. En taida hankkia amppeleitakaan, koska tarvitsevat kesällä niin paljon vettä ja toki myös roskaavat. Kauniitahan ne ovat kuin mitkä, joten katsotaan nyt!Bauhausissa oli myös mukava tarjous italialaisista yrteistä. Olen niitä käynyt siellä aiempinakin vuosina katsomassa ja ovat aina olleet vasta tulossa tai sitten loppu, mutta tällä kertaa valikoimaa riitti. Päädyin itse vain kahteen rosmariiniin, jotka kestävät parvekkeella sekä kylmää että kuumaa, mutta tarjolla oli mm. laventelia ja timjamia. Meidän sitkeä ja sinnikäs parvekekyylä oli niistä aika kiinnostunut, kuten kaikista muistakin yrteistä kauppakassissa tai kasvilaatikoista. Rosmariinissahan on aivan ihana tuoksu, joten ei mikään ihmekään! Katsotaan onko niistä kohta mitään jäljellä; ohraa ainakin tykkää beagle kovasti maistella. Pitäisiköhän sitä istuttaa parvekkeelle?

2 kommenttia:

  1. Ihana hauveli! Hortensiat ovat kauniita. Minäkin hankin muutaman muratin. Pari viime vuotista hortensiaa näyttää nousevan maasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos; kyllä, ihana on, samoin hortensiat. Tuo on kiva, että talvehtivat maahan istutettuna. Paikka on ollut sopiva. Toivottavasti sellaisia lajeja on tulevaisuudessa, jotka kestävät meidän talvea!

      Poista