sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Nietoksista ikuisuuteen

Jon Snow - mies joka ei tiedä mitään, paitsi, että maailman täynnä spoilereita. Ja niin on tämäkin, mikäli vielä et ole nähnyt Game of Thronesin viidettä kautta. Joka tapauksessa spoilereilta on erittäin vaikea välttyä ja se on käynyt viime vuosina täysin mahdottomaksi. Nyt olen toisaalta erittäin onnellinen, kun kirjojen tarinat on pääosin otettu kiinni ja verkosta on tämän pitkän odotuksen aikana turvallista lukea kaikenlaista ilman pahimpia spoilereita. Viidennen kauden aikana maanantait ovat olleet aivan mahdottomia päiviä välttää newsfeedistä tulvivaa amerikkalaista spoilerivirtaa. Ensi keväänä täytyy varmaan kytkeä ne feedit kokonaan maanantaiksi pois päältä. En ole vielä kuitenkaan tässä iässä sentään valmis aamuöisin näitä katsomaan; kyllä tämä omaan maanantai-iltaan kuuluu pysyvästi sen keväisen onnellisen ja ihan kymmenen viikon verran!

credit: hbonordic.om

Ensinnäkin kauden viimeinen jakso oli koko kauden paras. Mutta se olikin kaikin tavoin erittäin hyvä jakso ja olisi varmasti ollut minkä tahansa kauden paras jakso. Ei nyt ehkä Red Wedding, mutta kuitenkin. Joka tapauksessa näissä on aina ennenkin ollut tapana se, että hahmot ohjataan kauden lopussa eri suuntiin ja uusiin seikkailuihin ja niin nytkin. Joidenkin tulevaisuus on jollain tasolla näkyvissä kuten Tyrionin, Daeneryksen, Aryan tai vaikkapa Samwell Tarlyn, mutta esim. Sansan ja Theonin täysi arvoitus. Ja sitten on se Jon Snow. Ja todellakaan monen tarina ei jatku ensi kaudella ollenkaan, kuten tapaan kuuluu. San Diegon Comic Con -festivaali on jo parin viikon päästä ja niihin aikoihin on yleensä esitelty ensi kauden uusia hahmoja, joita innolla odotan!

credit: hbonordic.com


Yksi viime kesänä törmäämäni spoileri oli Daeneryksen toinen avioliitto. Se ei ollut sarjassa ollenkaan sellainen kuin mitä odotin ja aika sivualalle se jäikin, vaikka kyllä se ilmeisesti siinäkin lopulta solmittiin. Pidän Game of Thronesin arvoituksellisuudesta kuinka suuretkin johtajat epäonnistuvat ja tekevät virheitä, ovat hakoteillä ja hukassa. Ja kukaan ei ole todellakaan turvassa, vaikka niin voisi kuvitella. Asiat johtavat toisiin käänteisiin ja lopulta tarina taas jatkuu uusiin käänteisiin, mutta ikävä kyllä taas vasta ensi keväänä. Ja ties taas mihin Danyn kohdalla! Muutenhan sitä samoilla kulmilla viihdyttiinkin yllättävän pitkään, joten onhan se toki aika kuningattarenkin ratsastaa uusiin maisemiin.

credit: hbonordic.com
Itse odotan oikein innolla miten Tyrionin, Missandein ja Grey Wormin hallinnolla Meereenissä sujuu. Se vaikuttaa lupaavan oikein mielenkiintoisia käänteitä ensi kaudelle. Lisäksi kun paikalle saapui myös Varys, niin juhlat ovat valmiit. Jorah ja Daario taas valmistunevat perinteiseen road tripiin, vähän samanlaiseen kuin Jaime ja Bronn tällä kaudella. Tosin se ei ehkä ollut niin herkullinen kuin olisi voinut kuvitella. Ehkäpä Bronn ei oikein päässyt vielä parhaimmilleen. Joka tapauksessa Dornen tapahtumat jatkunevat taas, koska sielläkin kuvataan taas tänä kesänä.

credit: hbonordic.com


Ja sitten on se Jon Snow. Jon Snow oli se toinen iso spoileri, jonka luin viime vuonna. Kit Haringtonillahan on yleisen käsityksen mukaan sopimus 7 kauteen saakka, mutta julkaistut kirjat päättyvät Jonin osalta tilanteeseen, jossa Jon Snow mahdollisesti kuoli tai ei. Tilanteen tietäen tätä sitten odotin koko kauden ja näinhän siinä sitten kävi. Samassa tilanteessa ollaan nyt. Jon Snow´sta on kirjoitettu muistokirjoituksia ja kutrien lyhentämistä vaaditaan merkiksi siitä, että hän on todella kuollut. Osa uskoo kuolemaan, osa ei. Itse uskon siihen, että Jon Snow todellakin on kuollut, mutta hän palaa takaisin jossain toisessa muodossa. Melisandren osuuteen kiinnitin heti viimeisessä jaksossa huomiota. Toisaalta myös muualla esitetty mahdollisuus valkoisista kulkijoista on aivan yhtä hyvä, mutta hirveä, vaihtoehto. Kaikki on avoinna ja niin sen tietysti halutaan pysyvänkin. Red Weddingin jälkeen törmäsin suureen spoileriin Lady Stoneheartista, joka ei koskaan sarjassa toteutunut. Olisin halunnut hänet sarjaan ja hänelle oli siinä koko ajan tilaakin, kunnes neljännen kauden jälkeen se optio ei ollut enää mahdollinen. En tiedä miksei hahmoa haluttu käyttää. Ehkä henkiin herättäminen haluttiin jättää jollekin toiselle henkilölle. Kyllä, haluan Jon Snow'n takaisin tavalla tai toisella. Ja sitten on vielä se Ghost, jota ei sarjassa huomioitu. Ehkäpä Jon siirtyy osaksi Ghostia. Maailma on arvoituksia täynnä.

credit: hbonordic.com

Loppuvuodesta katson taas Ylen puolelta HD:nä uudelleen viidennen kauden. Tällä kertaa myös varmaan vain neljännen, sillä viime syksynä katsoimme uudelleen koko sarjan alusta. Suosittelen sitä kaikille, koska tarina pääsee kokonaisuudessaan aivan uusiin ulottuvuuksiin, kun kaudet ovat osana sitä isoa tarinaa. Ensi vuonna on varmaan sitten taas koko sarjan vuoro, kun kausia on tullut pari lisää. Ikävä kyllä kausia ei taida seitsemännen jälkeen olla luvassa kovinkaan montaa tai ei ehkä yhtään. Ensi keväänä, kun seitsemäs kausi vahvistetaan, täytyy vaan toivoa, että mukana olisi vielä ainakin se kahdeksas. Eihän mikään hyvä voi ikuisuuksiin jatkua, mutta kyllä tämä vaan on hyvä! Tällä kaudella ei tainnut olla yhtään jaksoa, jonka jälkeen ei jossain valitettu sitä, että nyt mentiin liian pitkälle. Yhdessä jaksossa se oli Sansa, yhdessä Shireen ja viimeisessä Cersei ja Jon Snow. Aiemmin se on ollut mm. Ned Stark, Red Wedding, Cersei ja Jaime sekä Oberyn. Ja silti valituksista huolimatta kaikki palaavat valtapelin pariin. Näin se menee; eihän oikeassakaan elämässä usein tunneta oikeutta ja hyvän maun rajoja. Ja sehän tästä kaikesta tekee niin vastustamattoman. Ja taas edessä on pitkä odotus.

credit: hbonordic.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti