lauantai 4. heinäkuuta 2015

Keskikesän satoa

Kauniissa kesäpäivissä riittää ihmeteltävää. Säännöllisessä sateessa on se hyvä puoli, että kaikkialla on vehreää ja kun lämpöä on kuitenkin jonkin verran ollut, tulee sitä kasvuakin ja niitä kukkia. Ja ehkäpä jotain satoakin loppukesästä!

Meillä kotona ei viiniköynnöksissä ole ollut kukkia, mutta maalla niitä on kyllä tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Tämä viiniköynnös on istutettu maahan varaston seinälle pari kesää sitten ja pari talvea siinä on tullut sinniteltyä. Viime kesänä lehtiä oli oikein mukavasti ja nyt tuli sitten kukatkin; ja kukaties ehkä näistä raakileista kasvaa niitä rypäleitä loppukesästä. Odotan innolla miten käy!


Magnoliakin vaan pikkuhiljaa tekee uusia nuppuja ja kukkia. Viileä alkukesä on pidentänyt kukkien aikaa. Toivottavasti tästäkin kasvaa vuosien mittaan oikein iso pensas, koska kukat ovat todella kauniita. Magnoliapuuthan ovat aivan mahtavia ja kyllä ne jopa Tukholmassa tuntuvat viihtyvän. Kummasti kaikesta aina löytyy lisää myös Pohjoisessa viihtyviä versioita. Näitä puita olisi mukava saada kyllä meidänkin nurkille pysyvästi kotikulmia kaunistamaan!


Maalla pieni mansikkamaakin näyttää varsin lupaavalta. Kasvimaa on vuosien mittaan pienentynyt koko ajan, mutta mansikoille on jätetty oma osionsa sekä pienelle perunamaalle. Yrttilavalla kasvaa mukavasti salattia sekä tietysi ruohosipulia. Salaattia on kasvanut kyllä yrittilavalla oikein runsaasti ja sen suhteen onkin oltu jo pitkään aivan omavaraisia ja mekin olemme sitä mukanamme kaupunkiin tuoneet. Sitäkin on kasvanut suoraan savimaassa, mutta nyt lavalla paremmassa mullassa se on kasvanut kyllä moninkertaisesti paremmin.  Mansikka sen sijaan viihtyy mukavasti savimaassa ja satoa tässä pikkuhiljaa odotellaan!
Viinimarjoja on myös tänä vuonna ihan mukavasti luvassa. Maalla on sekä punaisia että mustia ja mehuahan niistä lähinnä keitellään. Olen kyllä jo pidempään miettinyt suklaakakkua mustaherukoiden kanssa. Jotenkin uskoisin niiden makujen sopivan yhteen. Täytyykin vähän katsella sopivaa reseptiä, jos tänä vuonna marjojen kypsyessä pääsisi sellaista uutuutta kokeilemaan! Kirsikkasatoa meille ei ole maalla moneen vuoteen tullut, mutta viime vuonna ihastuin Itävallassa schwarzwaldinkakkuun ja sitä olisi myös kesän mittaan aivan mahtava kokeilla. Onneksi niitä kirsikoita saa kyllä sitten tarvittaessa torilta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti