perjantai 31. heinäkuuta 2015

Heinäkuu parvekkeella

Heinäkuu oli tässä. Viimeisen viikon olen ollut takaisin töissä ja kovasti on tuntunut siltä, että oltaisiin etenkin aamuisin hypätty jo syyskuuhun. Päivät ovat olleet suht lämpimiä, mutta niitä helteitähän ei koskaan kuulunut tai ehkä sen kolme päivää, joita en ollut todistamassa ollessani lomamatkalla. Säähän on sitä vastoin suosinut parvekkeen kasveja oikein mukavasti. Kyllähän ne on vähän (omissa) reissussa(ni) rähjääntyneitä, mutta elokuu sen ehtii vielä korjata!


Ihmeköynnökset ovat ainakin viihtyneet parvekkeella todella hyvin. Toinen niistä kukkii valtavasti ja toinen aloittelee myös kukintaa. Jälkimmäisen ruukku vaihdettiin vasta äskettäin, joten kukinta on viivästynyt. Ruukun vaihtaminen on myös vähentänyt niiden kastelutarvetta valtavasti. Mutta on nämä hienoja! Harmi, ettei näitä saa meidän oloissa kunnolla parvekkeella köynnöstämään.

Pelargonikin on nyt vihdoin kukassa. Kauniita tummanpunaisia kukkia sieltä sitten tuli! Myös viimevuotinen hortensia jatkaa valtaisaa kukintaansa. Ja kuivuu koko ajan! Mielenkiintoista on myös se, että tämä kasvihan oli sellainen aivan pikkuinen hortensia ostaessani sen, mutta nyt talvehtisen jälkeen, se on kasvanut vähintään yhtä suureksi kuin keväällä ostamani isot terassihortensiat. Tätä talvettamista täytyy ehdottomasti kokeilla taas uudelleen!
Näitä värikkäitä poikkeuksia lukuun ottamatta parveke on tänä kesänä kovin vihreäpainotteinen. Keväällä ostetut hortensiat ovat kaikki muuttuneet vihreiksi ja muita kukkivia kasveja ei sitten siellä olekaan.Vaikka kesäkukista tykkäänkin, olen ollut todella tyytyväinen, että nyppimistä ja roskien siivoamista ei ole tänä kesänä tarvittu. Täytyy katsoa asiaa ensi kesänä uudelleen!
Mansikoita on kesän mittaan saatu jonkin verran. Huippusato vaatisi parempaa lannoittamista, jonka puutteeseen kesäkiireet ovat syyllisiä. Yrtit sen sijaan ovat kasvaneet erittäin hyvin; perunat sen sijaan eivät. Vartta ovat kyllä valtavasti kasvatelleet, mutta itse perunat ovat jääneet aika olemattomiksi. Paria niistä vähän katsottiin eikä niistä syötäväksi riittänyt. Viinirypäleitäkään ei tänä vuonna tule, mutta mukavasti köynnöstä kuitenkin. Täytyy odotella, josko maalla rypäleet ehtisivät tänä viileänä kesänä ihan kypsiksi saakka.


Oliivipuut ovat myös kasvattaneet lehtiä oikein urakalla, joten hyvin tuntuvat nekin edelleen parvekkeella viihtyvän. Toivotaan lämmintä loppukesää ja alkusyksyä, jotta näistä Välimeren ihmeistä saisi nauttia parvekkeella mahdollisimman pitkään. Kohta täytyy taas alkaa kuitenkin miettiä näiden talvipaikkojen raivaamista; työhuonetta en kuitenkaan raaski vaihtaa toiseen, niin hyvin ne ovat siellä talvisin viihtyneet. Ja parveke on niiden ja minun paratiisini kesällä; sekä lämpinä että vähän viileämpänä varsinkin!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti