tiistai 29. tammikuuta 2013

Toiveita kotiin

Viime viikolla se sitten kolahti luukusta; ensimmäinen numero Drömhem & Trädgård -lehteä. Vähän pelkäsin kuinka pitkät toimitusajat Ruotsista on, mutta eivät ole pitkät ollenkaan. Sen verran malttamaton olin, että ostin jo edellisellä viikolla tammikuun ensimmäisen numeron, joka ei vielä kuulunut tilaukseen.

Selailun ja puolikkaan lehden lukemisella voin todeta sen verran, että suomalaisessa lehdessä oli muutakin eroa kuin vain kieli ja osittain suomalaiset kodit. Tätä ruotsalaista lehteähän ilmestyy vuodessa neljä numeroa enemmän, joten suomalainen lehti oli kyllä sisällöltään kompaktimpi kokonaisuus. Mutta ei se mitään, hyviä lehtiä nämäkin ovat, mutta tosiaankaan kyse ei ole kuitenkaan samasta lehdestä eri kielellä. Lukeminen on toki hitaampaa, mutta yllättävän hyvin se sujuu. Toisaalta olen kyllä hirveän tyytyväinen, että tulee ruotsiakin käytettyä johonkin; eipä tullut sitä sitten onneksi yhdeksän vuotta turhaan opiskeltua.

Törmäsin viime viikolla mielenkiintoiseen sivustoon lehtien levikeistä. Levikintarkastus Oy:n sivuilta voi tarkastaa eri lehtien levikit ja katselinkin sieltä lukemieni eri lehtien tietoja. Kodin ja asumisen suurimmilla lehdillä on yllättävän suuret levikit muihin kilpailijoihin verrattuna, mutta toisaalta taas joillain isojen kustantamojen lehdillä oli yllättävänkin pienet. Kaikilla lehdillä näytti olleen lähiaikojen huippuvuodet siinä 2007 ja 2008, jonka jälkeen yksi jos toinen on menettänyt lukijoitaan. Yhdellä suosikkilehdelläni lukijamäärä oli suorastaan romahtanut niin vuosien saatossa kuin parin viime vuoden aikana; tiedä sitten onko lehden parin vuoden takainen uudistus syy vai seuraus, mutta ehkä en ole ainoa, joka kaipaa vanhaa Kotivinkkiä. Maalaisunelma- ja Toivekoti & Puutarha -lehtiä ei palvelusta löytynyt, mutta kaivoin lehtien painosmäärät mainosmyynnin esitteistä ja ne olivat kyllä pienet, kun vertaa muihin lehtiin. Toisaalta näillä lehdillä oli aivan oma kohderyhmänsä, joten levikki ei koskaan olisi voinut hirveän suuri ollakaan ja tämä kielialuehan on tosi pieni. Lehtien yhdistämistä olisi voinut kyllä kokeilla, mutta ehkä sitten joskus tulevaisuudessa.

Sain käsiini viime viikolla myös Kodin Kuvalehden, jossa oli taas kerran mitä upein kansi. Itse on kyllä pakko pitää taukoa leivonnaisten kanssa, mutta palataan asiaan myöhemmin keväällä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti