torstai 29. maaliskuuta 2018

Maaliskuu parvekkeella

Maaliskuu on ollut kovin talvinen, mutta aurinkoa on kyllä sentään riittänyt. Olen itsekin siirtynyt oikeaan aikaan, kun vaihdoimme kesäaikaan ja illoilla on taas pituutta. Ihanaa, kun illallakin näkee taas parvekkeelle!

Pientä piristystä kevättalvella ovat tuoneet narsissit. Nyt ne ovat ainakin kestäneet pitkään pakkasista johtuen. Toisaalta, ne eivät myöskään ole paleltuneet, joten kylmistä öistä huolimatta niitä voi hyvin hankkia talvellakin lasitetulle parvekkeelle. Narsissien keväiselle kirkkaudelle on maaliskuussa tuonut kontrastia syysistutukset, jotka auringonpaisteessa haalistuvat kovasti. Kauniit syksyiset värit ovat menneen talven lumia.


Marjakanervat eivät ole koskaan kestäneet talvea näin hyvin. Vasta aivan näillä lopputalven pakkasilla ne rupsahtivat ja kuivuivat kokoon. Osa kanervistakin säilyi hyvin talvesta ja erityisesti varjossa talven viettäneet ovat vieläkin suhteellisen punaisia. Auringonpaahde muuttaa ne kuitenkin nopeasti pölyksi, joten vähitellen on aika siivota parveke kevätkuntoon. Ihanaa vihreyttä ja vehreyttä tuo sypressi, joka on edelleenkin aivan kirkkaan vihreä. Olipas ihana koko talven ilo!
Ainakin monet mansikkaistutuksista näyttävät selvinneet talvesta. Kuivuneita lehtiä en ole vielä leikannut pois, mutta monesta istutuksesta pilkistää uusia lehtiä. Muratteja en jaksanut lopputalvesta alkaa suojata, joten nähtäväksi jää onko niistä parvekkeelle jääneistä mikään elossa.


Varjoisimmissa paikoissa talven viettäneet muratitkin ovat ihan hyväkuntoisen näköisiä. Se ei toki tarkoita, että ne olisivat enää elossa, mutta ainakin kirkkaat värit ovat niissä säilyneet. Hyasintitkin ovat edelleen kauniin sinisiä, vaikka nekin taitavat olla vain jäätyneitä. Pitkäksi aikaa niistäkin oli talvella iloa!


Vähitellen talvesta käännytään ihan oikeasti kevääseen. Parvekeremontti on tulossa tulevana kesänä, mutta vasta kartoituskierroksella selviää tarvitaanko lasitetuille parvekkeille tehdä mitään. Ainakaan itse en ole siellä mitään vaurioita huomannut, joten toivotaan, että omalta osaltamme riittää pelkkä kartoitus. Olisipa ihana nauttia taas tänäkin kesänä kunnon istutuksista! Ihan ilman kasveja en meinaa kyllä olla. Minullahan jo huoneellinen Välimeren kasveja odottaa pääsyä parvekkeelle sekä kaikki muut talvisäilön kasvit. Enkä sitä paitsi muutenkaan voi olla niitä hankkimatta. Itse asiassa olen jo tehnyt Viherpeukaloista kesäksi pienen tilauksen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti