keskiviikko 28. joulukuuta 2016

Joulukuinen Lontoo

Viikko ennen joulua kävin työporukan kanssa Lontoossa opintomatkalla. Neljä päivää on lyhyt aika, mutta ehtiihän siinä kaikenlaista. Jalat olivat kovilla, mutta kivaa oli! Sää oli harmaa ja joinakin päivinä erittäin sumuinen, mutta meikäläisittäin erittäin lämmin. Minäkin vilukissa kuljin lähes koko ajan takki auki ja yksi yö jopa nukuttiin ikkuna auki, kun patteri huusi täysillä ja saimme lämmityksen pois päältä vasta seuraavana päivänä. Lämpöä oli sellaiset 8 - 12 C ja se oli oikein miellyttävä lämpötila matkailuun. Kaikkialla sisätiloissa tuntui olevan uskomattoman kuuma ja monessa paikassa sai istua t-paidassa, joka on minulle erittäin harvinaista!


Olen aiemmin käynyt Lontoossa vuosina 1991 ja 2006. Nyt voin sanoa, että kerrankin hotellilla oli erinomainen sijainti. Edellisellä kerralla toki lähimetroasema oli korjauksessa, jonka vuoksi seuraavalle asemalle tuli matkaa. Nyt yövyimme Russell Squarella Piccadilly linen varrella. Piccadilly linella pääsee moneen paikkaan, mutta kyseinen metrolinja tuntuu olevan erittäin ruuhkainen. Joulunajalla lienee osuutta asiaan sekä liikennettä sotki myös junien korjaustyöt. Joka tapauksessa metrolla matkustaminen on erittäin helppoa ja kätevää. Oyster card on loistava matkalippu ja hyvin toimivat myös ryhmäliput, jos kasaan saa yhdessä kulkevan 10 hengen ryhmän. Lentokentistä tuli kokeiltua sekä Gatwick että Heathrow, joilla molemmilla olen käynyt molemmilla kerroilla. Thameslink toi Gatwickistä King's Crossiin kätevästi ja mukavasti edullisella ryhmälipulla, johon oli yhdistetty myös tavallinen kaupunkialueen päivälippu. Heathrow'lle vei ruuhkainen Piccadilly line erittäin edullisesti. Piccadilly linen metrot olivat välillä niin täynnä, että kyytiin ei ollut mitään asiaa, joten lentokenttäkyytiin kannattanee varata aikaa. Vaunut olivat myös aikalailla täynnä matkustajia suurine matkalaukkuineen, joten istumaan ei välttämättä ole tunnin matkalla asiaa, sillä suurien pakaasien kanssa kulkuväylät ovat helposti tukossa. Joka tapauksessa metro tuo aivan perille lentokentälle, joten sen kustannuksella ruuhkankin kestää.


Perinteiseen tapaan kiertelimme kaupungilla Hop-on Hop-off -busseilla, joihin sai talviaikaan toisen vuorokauden ja jokiristeilyn ilmaiseksi. Risteilylle en itse ehtinyt, mutta osa porukasta sillä kävi ja olivat siitä kovasti tykänneet. Osa kiertoajelulinjoista ajaa erittäin ruuhkaista reittiä, joten matka ei aina tunnu oikein etenevän, mutta tässä saattaa taas joulukuu vaikuttaa asiaan. En aiemmilta kerroilta muista, että ruuhkista olisi pahemmin ollut näillä ongelmia. Iltaohjelmassa oli Phantom of the Opera -musikaali, joka on ehdottomasti kokemisen arvoinen esitys! Musikaaleja ja muita esityksiä Lontoo on täynnä, jos aikataulu vain sallii sekä liput on varattu ajoissa. Meillä oli niin iso porukka, että vaihtoehdot ovat jo aika rajatut. Meillä oli myös illalliset varattu etukäteen, koska ravintoloissa on joulun alla kuhinaa ja joukossa on aina erikoisruokavalioita, joihin pitää varautua etukäteen. Yleisesti ottaen Lontoo on kyllä yksi maailman helpoimmista paikoista löytää ruokaa ja ravintoloita, mikäli liikkuu pienemmissä porukoissa. Hotellia (Hotel Imperial Russell Square) täytyy lisäksi kehua sen verran, että siellä oli aamisella ihana pöytiinohjauspalvelu! Englantilainen aamiainen oli myös toteutettu buffetpöytänä ja ainakin minä löysin aivan riittävästi syötävää.


Shoppailemassa kävin muiden mukana, mutta en ostanut juuri mitään. Mukanani oli vain pieni matkalaukku eikä kantajaa, joten en ollut kovin kiinnostunut ostoksista ylipäänsäkään. Toisaalta myös en tuntenut oikein tarvitsevani mitään. Kotiin toi tuliaisina suklaata ja karkkeja sekä sen ainoan asian mitä halusin ostaa eli Christmas crackereitä. Sekään ei ollut kovin helppoa, koska niitä myytiin valtavissa paketeissa sekä valtavankokoisina. Kaveri sentään jostain löysi pienen paketin, jonka sitten mukanani toin! Shoppailtavaa kyllä ehdottomasti löytyy, jos kiinnostusta on. Itse jätin shoppailut Tukholmaan perinteiselle välipäiväristeilylle.

 

Sen verran taas Lontoosta innostuin, että poikani pitäisi sinne viedä käymään. Liikkuminen on sen verran helppoa ja kaikenlaista tekemistä piisaa. Nyt museoista koluttiin vain Victoria Albert Museum sekä Madame Tussauds, joista jälkimmäinen sopii lapsillekin. Ruuhkista ei meidän tarvitse enää paljon välittää, kun poika on minua paljon pidempi. Jos minä selviän, selviää poikakin! Sopiva matka olisi ehkä pitkä viikonloppu, ehkä sellainen viisi päivää niin ei tarvitse matkaa venyttää lähtöpäivän aamuviidestä paluupäivän puoleenyöhöön. Lennothan ovat vain kolme tuntia suuntaansa, joten itse matka käy nopeasti. Meillä oli onnea matkassakin, koska lakon vuoksi saapumispäiväämme edeltävä ja seuraavana päivänä Gatwickin junaliikenne oli täysin poikki ja kotiin mennessä sumu vaivasi lentokenttiä erittäin rankasti. Edellisenä päivänä lennot myöhästelivät pahasti ja osa peruttiinkin. Sama ongelma oli meidän lähtöpäivänäkin, mutta illalla sumu oli väistynyt. Taitavat olla näitä Lontoon perusongelmia molemmat. Joskus on onnea ja joskus ei; lentolakko on joskus sotkenut omia suunnitelmiakin. Lontoo on joka tapauksessa aina vierailun arvoinen. Tekemistä riittää aina ja sen voi valita omien toiveidensa mukaan.

Ja ei muuten satanut kertaakaan matkan aikana!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti