maanantai 5. joulukuuta 2016

Marraskuu parvekkeella

Marraskuussa ainakin oli vaihtelevaa säätä; lumisateista reippaisiin pakkasiin ja plussakeleihin. Pimeiden iltojen myötä lyhdyt saapuivat parvekkeelle ja paljon on kynttilöitä poltetukin. Adventtikin jo saapui kuun lopussa ja sitä myöten joulukoristeet. Parvekkeella olisi kaunista, jos sinne vaan joskus näkisi! Parin viikon päästä mennäänkin jo kevättä kohti.


Keijunkukka on osoittautunut todella hyväksi syyskasviksi parvekkeelle. Pakkasesta se hieman käpristyy, mutta näin alkutalvesta ainakin sään lauhtuessa palautuu hyvin ennalleen. Pidempi pakkanen varmaan koituu myös sen kohtaloksi, mutta onneksi nämä tämän syksyn vaihtelevat säät eivät ole keijunkukkiani haitanneet. Myös muratit ovat oikein hyvässä terässä ja niistä suurin osa vietiinkin marraskuun alussa talvisäilöön. Näitä loppuja pitää vähän seurailla talven mittaan, josko niiden hyväksi olisi jotain tehtävissä. Näissä vaihtelevissa säissä tai päänsäätöisesti lauhan talven kanssa niillä olisikin ihan hyvät selviytymismahdollisuudet.


Mansikoista on myös tullut ihanan värikkäitä! Näin ruska saa vähän jatkua parvekkeella, kun se ulkona katkesi niin lyhyeen, kun talvi puski päälle marraskuun alussa. Takaisin sitä ei enää saa, mutta pieni muisto säilyy ainakin parvekkeella!


Marraskuun keskellä plussakeleillä täytyi vielä kastella kanervia ja sypressiä pariin otteeseen. Multa ei ehtinyt pahemmin alkukuun pakkasilla jäätyä, joten kasvit saattavat hyvin päästä kuivumaan. Talvenkestoon kuitenkin pitäisi niidenkin olla terässä, koska kuivuus karistaa ja varistaa nuo kasvit. Näinhän aina keväällä käy ja syysistutukset ovat siinä vaiheessa menneen talven lumia. Tässä vaiheessa taas niistä nauttisi mielellään vielä pitkään!


Hämärien päivien myötä myös valokuvaaminen on hankalaa. Kyllä pidempiä päiviä on ikävä, kun kuviakin voi ottaa iltaisin; ja aina edes päivällä. Toisaalta hämäryys kuuluu osaltaan tähän vuodenaikaan; siksipä joulu ja tammikuusta alkaen pitenevät päivät tuntuvatkin niin hyvälle! Kohta sitä voi taas itsekin nauttia iltaisin omasta parvekkeesta! Maisema on hieno pimeälläkin, mutta parvekkeen tunnelma jää kyllä vielä pimentoon. Hetken aikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti