perjantai 1. toukokuuta 2015

Huhtikuu parvekkeella

Huhtikuu parvekkeella tarkoittaa täyttä kevättä. Tänä vuonna pystyi parvekekukat hankkimaan jo reippaasti huhtikuun puolella. Joku kesäkukka parvekelaatikoihin vielä on tulossa, mutta muilta osin hankinnat on tehty. Joka vuosi kuitenkin tulee hairahdettua ja hankittua jotain lisää tai sitten istutuksia saa lahjaksi, enkä niistä kyllä kieltäydy! Aina jostain joku paikka löytyy. Itse kyllä pyrin välttämään suurempia lisähankintoja, koska todella lämpimänä kesänä kastelupuuha on aika rankkaa ja olen lopen kyllästynyt kukkien nyppimiseen. Nykyisin suosin kestäviä kasveja, joista on iloa myös pitkälle syksyyn!


Hortensioita hankin tosiaan kolme kappaletta parvekkeelle. Niiden kanssa kastelu on alkuun tarkkaa puuhaa, jotta eivät nuppuvaiheessa pääsisi kuivumaan. Kuivuneita nuppuja ei mikään pelasta, vaikka muuten kasvi kyllä toipuu kuivumisesta erittäin hyvin. Kun hortensia kukkii jo kunnolla, kastelu on jo helpompaa ja kukat kestävän sen minkä kestävät; yleensä todella pitkään. Mietin hortensioiden istuttamista vähän isompaan ruukkuun, mutta en uskaltanut kahdelle kasville sitä tehdä, koska vaihtavat helposti väriä maaperän mukaan. Yhdelle ei löytynyt sopivan isoa suojaruukkua kaupan ruukun päälle, joten jouduin sen istuttamaan. Katsotaan miten värin kanssa käy!

Murattihankintoja tein myös ja muratista saa myös aivan ihanaan väriä parvekkeelle. Tuore vihreä on mitä kaunein väri! Köynnöspuolelta parvekkeelle on tulossa myös kaksi viiniköynnöstä, jotka ovat olleet maalla talvehtimassa. Voivat kuulemma hyvin ja vapun jälkeen ne varmaan tuodaan takaisin parvekkeelle. Täytyy vähän miettiä paikkaa niille, koska eivät lopulta aivan valtavasti viihtyneet kuumimmassa auringossa. Toisaalta paikka oli mahtava sitten taas syksymmällä ja mistä sitä toisaalta tietää, millainen kesä on tulossa.


Myös talven yli selvinnyt mansikka istutettiin isompaan ruukkuun. Toivottavasti kasvaa nyt hyvin ja tuottaa myös marjoja! Orvokkien tilalle tulee vielä kesän mittaan jotakin muuta; mahdollisesti pelargoniaa, jota ei lomailu haittaa. Yksi sellainen on myös ilmeisesti maalla selvinnyt talvesta ja olisi tulossa takaisin parvekkeelle. Täytyy tosiaan miettiä, että josko kukkien tilalle istuttaisikin parvekelaatikoihin niitä mansikoita. Ehkä se vielä tänä kesänä jää, mutta joskus tulevaisuudessa sitten! Mansikoihin helposti tulee tuholaisia lasitetulla parvekkeella ja tulevana kesänä emme varmaan juuri ollenkaan voi pitää laseja auki. Koiranpentu on aivan mahdoton parvekekyylä ja on siellä heti vahtimassa, kun ovi yhtään aukeaa eikä sieltä ihan heti tule takaisin sisälle. Koira istuu siellä myös yksinään ja sehän käy mainiosti lasien ollessa kiinni. Sen verran nuori ja hölmö koira vielä on, että pelkään pahoin sen hyppäävän kyllä avoimista laseista, joten tänä kesänä ne pidetään suosiolla kiinni.


Oliivipuutkin siirsimme jo parvekkeelle kesän viettoon. Niiden pitäisi ihan hyvin kestää toukokuun säitä ja muutenkin aina viihtyvät siellä todella hyvin. Aika mahtavasti on uutta lehteä tullut maaliskuussa täysin kynittyyn oliivipuuhun ja kesän mittaan niitä tulee vielä lisää. Täytyy ottaa kunnon leikkaus ihan tavaksi joka kevät! Sama homma pitäisi vielä tehdä varmaan ihmeköynnöksillekin. Nekin tulevat vielä parvekkeelle, mutta vasta myöhemmin. Kesäkuussa alkaa parvekkeella yleensä olla niille sopivat lämpötilat. Ja kyllä kesä parvekkeella on niidenkin mieleen!


Hyötykasveja en taida parvekkeelle rosmariinia ja mansikkaa enempää itse hankkia. Voi toki olla, että saamme taas lahjaksi ämpäriperunoita ja muita yrttejä. Tällä parvekkeella ei ole ollut kovin helppoa yrttejä kasvattaa, mutta rosmariini on sellainen, joka viihtyy. Timjamia olemme myös kokeilleet, mutta se on parvekkeelle aivan liian haastava kasteltava. Myös muille yrteille itä- ja eteläaurinko päivisin on vähän liikaa; ja varjossa on sitten jo aivan liian pimeää. Ihailen vain sydämestäni niitä, jotka saavat parvekkeelta mahtavia satoja tomaatteja, mansikoita sekä yrttejä!


Tämän talven jäljiltä parveke oli yllättävän siistissä kunnossa. Tänä vuonna ei aivan valtavasti ollut roskia siivottavana, mutta sen verran niitä sekä multaa kuitenkin lattioille jäi, että imurointi vielä odottaa lähiaikoina. Muilta osin nyt vaan kastellaan ja seurataan kasvua; parvekekausi on avattu!


2 kommenttia:

  1. Hei, miten saat tuon ihmeköynnöksen säilymään talven yli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan sisätiloissa työhuoneen ikkunalla, joka on itään ja etelään. Tuntuu selviävän aika helposti. Vettä tarvitsee talvellakin ja joskus on saattanut syksyllä pudottaa lähes kaikki lehdet, mutta joulun jälkeen ne jo kasvavat uudelleen.

      Poista