perjantai 15. toukokuuta 2015

Viiniköynnösten paluu

Kevät on edennyt siihen malliin, että orvokkien kulta-aika on nyt. Kukkia on valtavasti ja ne näyttävät todella kauniilta. Nyt ovat päässeet jo aika lailla venähtämään pituutta eli valitettavan pian muuttuvat kovin heinämäisiksi. En ole koskaan saanut niitä leikkauksen jälkeen kukkimaan uudelleen eikä se taida oikein lasitetulla parvekkeella onnistuakaan, mutta avoimella parvekkeella tai pihalla varmasti. Alkukesän ilohan tämä meidän parvekkeella onkin, mutta tosi kaunis sellainen!


Viiniköynnöksetkin on noudettu parvekkeelle. Hyvässä kasvuvauhdissa näyttävät olevan, etenkin toinen kasveista. Toinen on saanut joko liian kylmää tai kuumaa jossain vaiheessa toukokuuta, mutta nyt näyttäisi sekin olevan tokenemassa. Toinen viiniköynnöksistä on tehnyt jo aika mukavan isoja lehtiä ja kohta puolin alkaa taas kaunista köynnöstä muodostua. Nämä viiniköynnökset olivat myös syksyllä todella kauniit, koska muuttuivat ihanan keltaisiksi ja siten saatiin myös ihanaa ruskaa omalle parvekkeelle. Mukavaa, että nämä selvisivät talven yli maalla kellarissa!

Yksi talvehtinut pelargonikin tuotiin takaisin parvekkeelle. Hengissä se on ja pieniä lehtiäkin on jo muodostunut, mutta äskettäin tehdyn leikkauksen jälkeen odotellaan niitä sitten enemmänkin. Sen verran orpo ilmestys se oli ruukussa yksinään, joten oli käytävä hakemassa Plantagenista yksi muratti sixpack kaveriksi. Jos ei pelargonista ole kasvajaksi, niin muratista ainakin sitten!


Sain parvekkeelle äidiltäni mukaan myös perinteiset yrttiviljelmät. Osa yrteistä onkin jo ihan mukavasti lähtenyt kasvuun, mutta osa vaatinee uutta istutusta. Nämä ovat vähän sellaisia, että menestys on hyvin vaihteleva. Ei saa liian kuumaa eikä liian kylmää, ei liikaa paahdetta eikä varjoa. Aluksi kokeillaan lattiaa, josta aamuaurinko herättelee jo todella varhain ja paistelee lähemmäs puoltapäivää. Jos ei onnistu, kokeillaan toista paikkaa ja kauppojen valmiita yrttiruukkuja!


Ostamani hortensiat ovat todella mielenkiintoisia. Nämä kaikki olivat samaa violettia, mutta vihreinä kotiin tuodut ovat muuttunut lähinnä vaaleanpunaisiksi. Kaupasta violettina tuotu hortensia on pysynyt edelleen tumman violettina. Sitä violettia tietenkin toivon, mutta eiväthän ne sellaisiksi välttämättä missään vaiheessa muutu. Joka tapauksessa ovat todella kauniita ja nyt on kevään sääkin ollut hortensioille erittäin suosiollinen. Hortensia on kyllä nykyään kesäkukista suosikkini!Enää parvekkeelta puuttuvat ihmeköynnökseni. Mukava ne olisi sinne ahtaalta ikkunalta jo siirtää, mutta kyllä parvekkeella on niille vielä aivan liian kylmää. Jos pysyvästi lähiaikoina päästään sinne + 15 asteeseen, niin silloin lähestytään oikeita lämpötiloja. Nyt on vielä aamuisinkin ollut niin viileää, että en ole itsekään vielä aivan keväisiin vaatteisiin siirtynyt. Kesäkuussa viimeistään lienee sitten se oikea hetki kevätvaatteisiin sekä ihmeköynnösten vapauttamiseen parvekkeelle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti