torstai 7. toukokuuta 2015

Toukokuu kukkaikkunalla

Työhuoneen kukkaikkunalla on tungosta. Vielä odotellaan lämpimämpiä päiviä, jotta saan ihmeköynnökset siirrettyä parvekkeelle. Sen jälkeen saadaan taas vähän lisää tilaa, ainakin hetkellisesti. Kummasti aina jotain tilalle löytyy, vaikkakin olen viime aikoina keskittynyt aika pitkälti orkideoihin. Ja kyllähän niihin sopiikin keskittyä!

Tällä hetkellä todella monet orkideat ovat kukassa. Kauniita nuppuja ja kukkia on lähes kaikissa orkideoissani eli vanhat on taas saatu kukkimaan. On aina yllätys minkä värisiä kukkia mistäkin on tulossa, sillä en useinkaan todellakaan muista mistä yksilöstä on kysymys. Kauniita ovat kaikki joka tapauksessa!


Sinänsä on taas harmi kuinka huonokuntoisia monet orkideat ovat. En ole himokastelija eikä kasvit lillu vedessä, mutta monessa näyttää juuret olevan silti aika huonossa kunnossa. Lisäksi parissa on lehdet pehmenneet, joten kohta puolin ne on heitettävä pois. Kaikesta huolimatta nekin yksilöt kasvattavat kukkavanoja ja nuppuja, joten kukkikoon nyt vielä kerran. Talveahan ne eivät enää kuitenkaan kestä. Nykyisin lyhyt ikä tuntuu ikävä kyllä olevan enemmän sääntö kuin poikkeus; orkideat eivät vaan kestä enää niin pitkään kuin ennen. Kukatkaan eivät pysy enää yhtä pitkään. Ennen uudet kukat saattoivat kukkia kuukausia jopa puolikin vuotta, mutta tänä päivänä sitä tapahtuu enää ani harvoin. Toisaalta hinnatkin ovat halventuneet, joten niiden kasvatus on varmasti myös vuosien mittaan muuttunut.


Ihmeköynnökseni ovat myös mahtavassa kukassa. Väri on aivan ihana ja onhan tämä aivan mahtava kasvi. Vielä kun sen saisi samoihin mittoihin kuin Välimeren versiot, mutta meidän kesä on siihen aivan liian lyhyt. Ruukun vaihtaminen teki toiselle kasville todella hyvää ja se onkin kasvanut paljon jo ihan ikkunallakin. Auringostahan se tykkää kovasti, mutta kuivuu myös helposti, joten kastella saa kyllä monta kertaa viikossa. Toisaalta ei se kyllä kauheasti kuivumisesta ole moksiskaan ja toipuu siitä kyllä! Kesäkuussa vien ne parvekkeelle, jollei nyt toukokuussa ole jo helteitä luvassa.


Siirrän myös varmaan pienen hortensiani kevään mittaan parvekkeelle. Nyt aurinkoiset päivät kuivattavat sitäkin niin paljon, että lähes päivittäin saa olla kastelemassa. Isommassa ruukussa pärjää hyvin parvekkeella ja yksi tällainen näytti jopa talvehtivan. Täytyy kyllä yrittää sitä uudelleen! Olen kerran talvettanut yhden ison terassihortensian ikkunallakin, mutta se vaatii jatkuvaa kastelua ja sen mullassa tuntui viihtyvän monenlaista mönkijää, joten en ole sitä uudelleen kokeillut. Viileä viherhuone olisi tässäkin tapauksessa aika mukava! Unelmia ja tavoitteita täytyy aina olla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti