torstai 5. joulukuuta 2013

Hyasintti - tuo joulun tuoksu

Muutaman vuoden tauon jälkeen uskaltauduin ostamaan muutaman hyasintin. Rakastan hyasintin tuoksua, mutta olen niillekin nykyään allerginen, joten niistä on ollut pakko luopua. Tänä vuonna kuitenkin lämpimien säiden jatkuessa rohkenin ostamaan muutaman hyasintin parvekkeelle.


Parvekkeelle päätyi muutama valkoinen hyasintti, joiden pitäisi vähiten aiheuttaa allergiaoireita. Nähtäväksi jää avautuvatko enää ollenkaan, kun ollaan jo siirrytty vähän pakkasen puolelle, mutta kyllähän ne sitten säilyvät kauniina pitkälle talvea. Kyllähän ne sisätiloissa sitten avautuisivat, mutta en taida viitsiä sitä tehdä, koska niiden aiheuttama nuha on kyllä pidemmän päälle aika rasittavaa eikä sitten hyasinteistä ole kuitenkaan niin paljon iloa, jos niitä joutuu pitämään tiloissa, joissa ei liiku.

Pakko on kyllä todeta, että on ollut todella pettymys huomata, että olen näille ihanuuksille allerginen. Hyasintin tuoksu kun on ihan ehdottomasti yksi joulun tuoksuista minulle. Tuoksu tuo heti mieleen joulun! Lisäksi kasvi on todella kivan näköinen ennen avautumistakin. Monessa muussa maassahan hyasintti onkin enemmän kevätkasvi puutarhassa ja onkin harmi, ettei niitä Suomessa ole samalla lailla juuri keväällä myynnissä kuten narsisseja.


Neljä vuotta sitten toin amarylliksen sipulien kera Hollannista pari pussia hyasintin sipuleita ja ne lähtivät kyllä aika mukavasti kasvuun sisätiloissa ihan marras-joulukuussa. Joskus voisi kokeilla istuttaa niitä keväällä parvekkeelle, mutta en tiedä myydäänkö niitä sipuleita Suomessa ollenkaan eli olisiko aika taas käväistä Hollannissa. Kyllähän sieltä muutakin mielenkiintoista ostettavaa niistä kukkakioskeista löytyisi; ja katseltavaa myös!


Mutta toistaiseksi iloitaan nyt näistä ja katsellaan millaisilla säillä joulukuuta jatketaan. Hauskan näköisiä todellakin ovat ja sitä tuoksua voi onneksi käydä kukkakaupoissa hetkellisesti ainakin edes kokeilemassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti