tiistai 7. elokuuta 2018

Pyramiditomaatti ja tomaattikokemuksia

Kesäkuussa löysin Hong Kongista uuden tuttavuuden, pyramiditomaatin. Tämä tomaatti on muuten kuin amppelitomaatti, mutta tuettu pystyyn. Tomaatti on myös amppelitomaatin lailla pienempi kuin oikea tomaatti, joka saattaa kasvaa todella suureksi ja on tuettava johonkin kiinni. Ajattelin kokeilla pyramiditomaattia, kun meillä on ollut tomaattikokeiluista taukoa jo useampi vuosi. Siellä se pyramiditomaatti koristaa keittiön ikkunaa edelleen.


Tomaatteja se ei kyllä hirveästi ole tuottanut kuten arvata saattaa, mutta valmiina olleet kypsyivät ja nyt on toinen on sato tulossa. Pieni sellainen. Mitään suurta kasvuakaan ei tomaatissa ole havaittavissa, mutta on siihen uusia lehtiäkin jokunen tullut. Parvekkeellahan tomaatti viihtyisi hyvin, jos kesän aikana pystyy vaan sopivan kastelun takaamaan. Meillä aiemmin olleet tomaatit ovat myös olleet erittäin tuholaisherkkiä, joten siitäkin syystä ajattelin tällä kertaa jättää parvekekasvatuksen väliin. Tuttavilta olen kuullut kuinka helposti tomaatteja saa parvekkeella milloin mistäkin ämpärikasvatuksesta. Meillä ei oikein ole onnea hyötykasvien kanssa, vaikka muut kasvit erinomaisesti viihtyvätkin. Emme ole oikein saaneet tomaattejakaan. Lähinnä on ollut vaikeuksia kastelun ja tuholaisten kanssa; onneksi tomaatteja saa kaupasta.


Pyramiditomaatti on joka tapauksessa hauska kokeilu. Seitsemällä eurolla saa pientä kivaa seurattavaa itselleen eikä se pohjoisella ikkunalla vaadi paljonkaan hoitamista. Päivien lyhetessä tomaatin voi kokeilla siirtää valoisampaan paikkaan, jos alkaa vaikuttaa siltä, että pohjoisella ikkunalla valo ei riitä. Pyramiditomaatti on vähän kuin keittiön muut yrtit eli jos se ikkunalla viihtyy, jokainen päivä on plussaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti