perjantai 17. elokuuta 2018

Pistokkaat

Keväällä leikkasin suuresta jättipeikonlehdestäni muutamia lehtiä pistokkaiksi. Aiemman kokeilun perusteella ne tekevät vesipullossa juuret todella nopeasti ja istuttamisen jälkeen lähtevät hyvin kasvamaan. Olen ajatellut sen olevan hyvä tapa karsia vähän suurta peikonlehteä ja antaa pistokkaista tulleita istutuksia vaikka lahjaksi. Tänä vuonna kokeilu vähän venähti ja istutimme pistokkaat vasta kesäloman jälkeen. Juuria ainakin luulisi olevan riittävästi!


Kevään ja kesän mittaan täyttelin aina vesipulloja uudella vedellä, sillä pistokkaat tuntuvat käyttävän sitä aika tavalla. Osa pistokkaista teki vesilasissa jopa uusia lehtiäkin, mutta kannattavampaa on varmaankin istuttaa ne multaan vähän tätä kokeilua nopeammin. Juurien määrän kyllä luulisi olevan sellainen, että istutukset juurtuisivat aika nopeasti.


Kokeilumielessä laitoin vesipulloon myös lyyraviikunan lehden sekä jukkapalmun verson. Nämäkin molemmat alkoivat aika nopeasti kasvattaa pullossa juuria. Myös nämä pistokkaat istutimme elokuun alussa multaan. Lyyraviikuna sai seurakseen pari isompaan ruukkuun kaivannutta yksilöä, mutta jukkapalmu on tosiaankin ihan vain kokeilu. Pistokas oli juurista huolimatta suhteellisen surkean näköinen ilmestys, mutta ties mikä komistus siitä saattaa kasvaa!


Tänä vuonna pidin vesipulloa kauempana ikkunasta ja juurien kasvaminen vei kauemmin kuin viime vuonna ikkunalaudalla. Ensi keväänä voi taas kokeilla uusia pistokkaita! Viime vuoden peikonlehtipistokkaat ovat ainakin vuodessa kasvaneet todella paljon ja juurtuneet erittäin hyvin. Peikonlehteä kannattaa ainakin kokeilla, jos pistokkaista innostuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti