keskiviikko 8. elokuuta 2018

Heinäkuu parvekkeella

Jos heinäkuun alku oli jokseenkin viileä, loppukuusta sää oli kyllä aivan toinen. Viime vuodelta jäi hellepäivät vähiin, joten tänä vuonna niitä on sitten saanut kuitattua. Ja kyllä parvekkeella on näistä säistä tykätty!


Ennen lomamatkaa laitoin pois ylikasvaneet orvokit ja heinäkuun lopussa hankin pari pientä krysanteemia parveketta koristamaan. Tarkoitus oli kyllä ostaa niitä isompia, mutta sopivaa väriä ei silloin ollut ja päädyin pienempiin. Valinta oli ihan oikea, sillä niiden olisi ollut todella vaikea mahtua parvekkeelle. Suurin osa kasveistani sekä parvekkeella että sisätiloissa on kasvanut niin paljon, että en tiedä, miten ihmeessä saan ne talvisäilöön. Vierailin viime viikolla myös Hong Kongissa, jossa oli aivan huikea ulkokasvivalikoima, mutta en voinut ostaa mitään! Nyt ei vaan kerta kaikkiaan mahdu.


Välimeren osastolla on etenkin ollut valtavasti tungosta. Viikunat ovat kasvaneet paljon ja yhden jouduin jo siirtämään sisätiloihin. Puuta muistuttava viikunani oli ilmeisesti liian kuumassa paikassa (sekä liian pienessä ruukussa) ja se on kesän mittaan tiputellut lehtiä samaa tahtia kuin se on niitä tehnyt. Sisätiloissa tilanne on onneksi rauhoittunut. Matalammat viikunat ovat saaneet olla enemmän varjossa ja ovatkin tosiaan laajentuneet kesän mittaan. Myös oliivipuut ovat ottaneet tästä kesästä kaiken irti. Ne eivät välttämättä ole kasvaneet valtavasti kokoa, mutta lehtiä on varmaan enemmän kuin koskaan! Myös ihmeköynnökset ovat pysyneet oikein vehreinä ja kukkivina. Monena vuonna ne ovat kuivuneet helposti, mutta jostain syystä tänä vuonna ei ole ollut sitä ongelmaa. Ehkä ihmeköynnökselle tyypillinen lämpötila saa ne toimimaan eri tavoin.Vihdoin ja viimein myös sinihibiskus on alkanut kukkia. Ajattelin, että nuput eivät taida aueta, sillä ne ovat olleet esillä aukeamatta jo todella pitkään. Sinihibiskus ei myöskään suoranaisesti ole kasvanut mitenkään erityisen paljon, mutta heinäkuun se viettikin parvekkeella aika ahtaissa oloissa. Mutta niin vaan ne kukat tulivat! Ne eivät valitettavasti kuki kuin pari päivää, mutta ovat kyllä nättejä!


Muratit voivat tietysti myös erinomaisesti! Köynnösritilää pitkin kasvamalla ne ovat jo melkein peittäneet yhden kokonaisen seinän. Toivottavasti pysyvät syksyllä myös pitkään näin vehreinä. Näin loppukesästä ne usein ovatkin parhaimmillaan!


Hyötykasvipuolella olemme saaneet jonkin verran mansikoita. Niidenkin kanssa kävi niin, että ilmeisesti lannoittaminen alkoi tuottaa enemmän lehtiä kuin marjoja, mutta kyllähän tässä vielä elokuussakin ehtii! Ruukkuvadelma meillä parvekkeella valitettavasti kuoli. Siihen ilmestyi kirvoja, joista ei meinannut oikein päästä eroon ja lopulta se vain kuivui pystyyn. Liekö syynä ollut kuivuminen vai liika kastelu. Se vietiin maalle heinäkuun alussa, jos se vaikka virkoaisi muualla kuin lasitetulla parvekkeella, mutta sellaista käännettä ei tapahtunut. Karhunvatukat ovat voineet paremmin, mutta nekään eivät ole kesän mittaan ihan hirveästi kasvaneet. Joitakin kirvoja niissäkin on ollut, mutta ei sentään vadelman kaltaista invaasiota. Katsellaan, saammeko karhunvatukoita, mutta onhan se aina kiva kokeilla jotain uutta!


Pelargoneilla on tapana kuivattaa kukat kun isäntäväki on poissa, mutta nyt on taas lomamatkan jälkeen uudet nuput ilmestyneet kaikkiin istutuksiin. Kohta saadaan taas huikeaa kukkaloistoa, sillä pelargoni todellakin tykkää lämpimistä säistä. Huikean upeat kukat niissä olikin alkukesästä ja samaa odotan nytkin!


Elokuun osalta parvekkeen lasit on nyt laitettu kiinni, sillä vihdoin ja viimein meidän talon osalta pitäisi lähipäivinä alkaa julkisivuhuolto pesuineen ja lasittamattomien parvekkeiden kunnostuksineen. Meillä on naapurin parveke lasittamaton, joten sen vuoksi kannattaa lasit laittaa kiinni. Saa nähdä mitä remontista tulee ja mitä koira tästä kaikesta tykkää! Ainakin nostolaitteiden jatkuva piippaaminen kauemmissakin taloissa on ollut itselle kotona ollessa aivan sietämätöntä, joten katsotaan miten hermoja koitellaan oman talon remontin aikana. Onneksi sentään parvekkeella on todella kaunista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti