keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Joulukuu parvekkeella

Ennätyslämmin (ihana) joulukuu on sitten vaihtunut pakkasiin. Kieltämättä kyllä oli vähän järkytys, kun luvatut plussasäät vaihtuivatkin pakkasiin, joille ei ainakaan vielä näy loppua. Toisaalta, olen oikein onnellinen jo pelkästään siitä, että talvea on saatu kaksi kuukautta lyhennettyä ja jonkinlainen talvi tulee joka vuosi. Ja tällainen se on tällä kertaa!

Nyt kun näihin pakkasiin on päästy, täytyy pitää mielessä lankavarastojen ulkoilutus. Monena vuonna on se pitänyt tehdä, että langat tuodaan parvekkeelle useammaksi yöksi noin niin kuin varmuuden vuoksi, ettei niihin pääse pesiytymään mitään ei-toivottuja vieraita. Kaksi talvea se on jäänyt tekemättä, kun sopivia pakkasöitä ei ole ollut tai niitä on vaan jäänyt odottamaan. Tällä kertaa on ehkä syytä toimia heti nyt, kun se on mahdollista. Pakkasten mukana on tullut myös aurinkoisia päiviä, vaikka niitä toki plussasäälläkin oli suotu yllättävän monta. Ja kyllä se auringonpaiste on vaan niin ihanaa! Joulukuun aurinko on vaan niin kaunis.Joulukuussa parvekkeella ei ole muuta uutta kuin pieni valonauha ja muutama joulukoriste. Muilta osin syysistutukset voivat oikein hyvin ja olen niitä säännöllisesti kastellutkin. Joulua ennen en muistanut sitä tehdä, mikä olikin lopulta hyvä unohdus. Sääennusteet muuttuivat joulunpyhinä tosiaan sieltä luvatuista plussa-asteista pakkasen puolelle ja kasteltuna olisivat kaikki kasvit päässeet vielä pahemmin jäätymään. Osittain varmasti niin pääsi silti käymään, mutta olisi kiva, että kasvit säilyisivät kauniina edes kevääseen saakka.
Plussa-asteiden vuoksi monet kasveista olivatkin nyt joulukuussa melkein parhaimmillaan. Muratit olivat todella vihreitä ja marjakanervatkin ovat edelleen ihan priimakunnossa. Lisäksi olen erittäin tyytyväinen mansikoihin syysistutuksissa. Ovat kyllä olleet oikein nättejä osittain kellastuneina!Pelargonit olivat jouluun saakka parvekkeella, mutta kyllä ne ainakin yhden pakkasyön ehtivät parvekkeella värjötellä ennen kuin joulunvietosta saavuimme kotiin. Tapaninpäivän jälkeen siirsin ne sitten sisätiloihin ja odottavat nyt kuljetusta talvisäilytykseen. Kotiolot eivät taida niille olla oikein suotuisat ja mielellään ne vielä säästäisin, kun eivät pakkasestakaan olleet kovin moksiskaan. Sen sijaan kotona talvisäilytyksessä olevien oliivipuiden tilanne vaikuttaa aika huonolta. Oliivit ovat jotenkin kuivahtaneet ja lehdet tippunee melkoiseen tahtiin; kuivahtaminen näyttää siltä, miltä näyttää, kun oliivipuu kuolee pystyyn. Katsotaan nyt miten käy, ehkä tilanne ei ole vielä täysin menetetty.


Syksy on siten vaihtunut talveen ja talven aurinkoiset päivät vaikuttavat olevan täällä. Jos talvessa jotain hyvää on, niin se on päivien piteneminen talven etenemisen myötä. Viikko pari vielä ja hitainkin sen jo huomaa! Jokavuotinen ihme jaksaa ihastuttaa joka ikinen vuosi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti