maanantai 7. joulukuuta 2015

Marraskuu parvekkeella

Niin se vaan meni se marraskuukin ja kovaa vauhtia olemme menossa jo joulukuussa. Marraskuun säät ainakin suosivat parvekkeen kasvien talvehtimista. Sää oli ihanan lämmin ja sopivasti kosteuttakin oli ilmassa, jotta ihan hirveästi ei kastelua tarvittu. Parvekkeen hoito on toki tähän aikaan vuodesta rajoittunut lähinnä viikonloppuihin, jolloin on ainoa aika, kun siellä mitään näkee tehdä. Mutta onhan ne viikonloput kuitenkin!


Joulukukista hankin muutaman hyasintin ilostuttamaan parvekkeelle. Tuoksu on ainakin huumaava näin lämpimillä säillä ja ehkä ehtivät vielä auetakin ennen kylmempiä säitä. Ja niin ihanan näköisiä ovat joka tapauksessa, että ei sillä aukeamisella ole mitään välikään! Sipulikukat ovat todella kauniita ihan sellaisenaan.


Lämpimät säät ovat myös suosineet marjakanervia ja syklaamia. Kylmällä säällä ne jäätävät pystyyn ja liian lämpimällä helposti kuivuvat; nyt ovat kuitenkin parhaassa mahdollisessa kunnossa. Näin loppusyksyn ilona ovatkin parhaimmillaan jo ihan väriensä puolesta. Pelargoniakaan ei ole vielä viety talvehtimaan, vaikka viiniköynnökset jo talvisäilöön lähtivätkin. Säät ovat vielä pysyneet kohtalaisina pelargonille ja vasta kun pakkasille siirrytään pidemmäksi aikaa, täytyy lähteä maalle talvilevolle. Joka tapauksessa jouluna taitaa olla siihen viimeistään sopiva aika.


Mansikoista täytyy sanoa, että ovat parvekekasveina ihan parhaimpia. Osassa on ihan ruska ja tuovat niitä värejä parvekkeelle. Osa niistä edelleen kukkii ja kaikki loput ovat ihan täysin vihreitä edelleen. Tuleva kevät on arvoitus, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen! Joka tapauksessa ovat ihania parvekekasveja myös talven ajan!


Samalla tavoin myös muratit ovat ihan parhaita parvekekasveja. Vaikka eivät kevättä näkisikään, muratit pysyvät vihreinä koko talven. Toivoa sopii, että osa viime talven yli selvinneistä olisi jo kasvattanut sellaiset juuret, että niillä elelisi myös tämän talven yli. Ja että se talvi suosisi taas tänäkin vuonna.Ja taas syksystä siirrytään talveen. On lyhtyjen ja kynttilöiden aika sekä sen pimeyden, joka helmikuussa poistuu. Joka tapauksessa itse ainakin nautin siitä, että parvekkeella on kylmästä ja pimeästä huolimatta väriä. Parveke on osa kotia ja sen tulee näyttää kodilta myös talvella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti