lauantai 1. marraskuuta 2014

Nostalgiaa

Kanervainen klassikkoneule alkaa olla jo valmistumaan päin ja pikkuhiljaa viimeistelyä vailla. Kuivatuksen ja viimeistelytöiden ajaksi oli siirryttävä jo seuraavaan neuleprojektiin; edellistä tietenkään unohtamatta. Lupaan ja vannon, että aloitan ompelutyöt mahdollisimman pian! Neuleen osat näyttävät tosi kauniilta.


Tarkoitus oli tehdä klassikkoneuletta toisessakin värissä, mutta koska neule on vielä osissa, koko on vielä viimeistä varmistusta vailla. Mikäli kokoa pitää muuttaa seuraavaan työhön, jää se siten vielä mahdolliseksi. Onnekseni törmäsin heti uusimmassa Novitan talvi-lehdessä tunikaan, jonka halusin ehdottomasti neuloa. Sitä paitsi en yksinkertaisesti kestä, jos ei ole mitään neulottavaa iltaisin! Ja mikä parasta, nyt löytyi käyttöä kesällä hamstaamilleni 7 Veljestä Nostalgia-langoille. Klassikkoneule saa siis arkisin odottaa näitä viikonlopun ompelusessioita!

En aluksi ollut niin innostunut näistä Nostalgia-langoista, kunnes näin lehdessä siitä neulotun paidan, jossa lanka tulee paremmin esille kuin kerässä. Toisin sanoen, olin aivan myyty. Lisäksi värikartasta löytyi viime ja tänä vuonna aivan upea violetti, jota kesällä löysin Anttilasta edullisesti. Talvi-lehden tunika on tehty tavallisesti 7 Veikan violetista, mutta itselleni tämä kutsui välittömästi Nostalgiaa. Tämähän ei ole niin pehmeää kuin tavallinen 7 Veljestä, mutta ihan mukavaa silti työstää. Ja väri on niin kertakaikkisen kaunis!

Vähän taas jäi tässä tunikassa tuo kokopuoli arveluttamaan. Epäilin normaalia kokoa mittojen mukaan vähän liian naftiksi ja seuraava koko on luultavasti aivan liian suuri, mutta kun mikään ei ole tylsempää kuin liian pieni neule. Näin ollen oli vain otettava riski ja kokeiltava sitä suurempaa. Tämä voisi siis mennä purkutöiksi ja uusintaan, mutta ei auta kuin katsoa mitä tästä saa aikaiseksi!



5 kommenttia:

  1. Hei, laitan oman kokemuksen koon sunteen. siul näkyy olevan jo pitkil puikoil alua, siis pujota puolet silmukoista jolleki pitkälle pyöröpuikolle tai toisella puikolle, että silmukat ovat kaik siin levällään ja kun näin saat koko leveyden esiin, nii mittaa se nyt itseni eteen. riittääkö leveys? Vai onko liikaa, tällä summittaisella mittauksella mie olen ain tehny, en osaakaa mallista tehdä, siis silmukka määrillä.
    Miu sivulla on joku kuva mekostakin, jonka nuorena tein samalla systeemillä, ja ihan sopiva tuli, oon sellanen "suurinpiirteintyyppi".
    Lykkyä tykö kutimuksellesi:))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy kokeilla katsoa silmukoiden määrää pyöröpuikoilla. Puolivälissä puikkoa olenkin aina niitä katsellut, mutta vähän vaikeaa siitä on oikeaa kuvaa saada. Pyöröpuikoilla täytyy tsekata; epäilen, että siitä on tulossa liian suuri, jos mitoitukset Novitalla on liian suuria.

      Poista
  2. Mää en ole neulonut pitkillä puikoilla vuoden 2010 jälkeen vaan neulon aina pyöröpuikoilla.
    Pitkillä puikoilla kädet ja hartiat väsyvät herkästi ja pyöröpuikoilla neuloo ihan eri tavalla kuin pitkillä puikoilla. Kokeilepas joskus.
    Novitan ohjeet ovat joskus harhaanjohtavia koon suhteen. Itse olen vielä XL-kokoinen ja neuloin M-kokoisen tunikan (Novitan ohje) ja se mahtui ylleni. Käsialani on sentään tiukka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kokeillut neuloa pyöröpuikoilla, mutta se ei oikein ole minun juttuni. Tykkään jotenkin enemmän pitkistä puikoista; mittojen puolesta pyöröpuikoista olisi varmasti etua.

      Ilmeisesti tosiaan nuo Novitan mitat ovat vähän erikoisia; tästä tulikin sitten muuta kokemusta, josta tuossa kirjoittelinkin. Sen perusteella luulen, että tästäkin työstä on tulossa liian suurta. Miesväelle neulomani jutut ovat olleet kyllä ihan oikean kokoisia.

      Poista
  3. Aivan, juuri sen takia pyöröpuikkojen kanssa on helpompaa sovittaa, onko liian leveä etukappale vai ei. Itse olen huono tekemään mallitilkkuja, joista voisin laskea silmukoita, mikä olisi neuleohjeen oikea koko kuin uskoa Novitan kaikkiin ohjeisiin. Eikä vain Novitan vaan myös muiden käsityölehtien ja -kirjojen koot eivät aina välttämättä pidä paikkaansa, kun meillä kaikilla on eri käsialakin.

    VastaaPoista