maanantai 17. marraskuuta 2014

20 Feet from Stardom - tähdet tähtien takana

Tulin vihdoin katsoneeksi kauan sitten maksukanavilta tallentamani palkitun dokumentin 20 Feet from Stardom. Dokumentti kertoo taustalaulajista monien tähtien takana ja on kyllä parhaimpia musiikkidokumentteja pitkästä aikaa. Huomasin myös, että Yle esittää dokumentin kevättalvella ja se on todellakin katsomisen arvoinen.



20 Feet from Stardom on aiheeltaan todella mielenkiintoinen ja toteutus toimii upeasti. Jos monet nimet eivät tutuilta kuulosta, niin tämän dokumentin jälkeen ainakin tiedetään kuka on mm. Merry Clayton ja Lisa Fischer. Darlena Love pitäisi olla monelle tuttu, mutta hän onkin harvinainen poikkeus. Merry Clayton se ääni, joka kuullaan Rolling Stonesin Gimme Shelterillä Mick Jaggerin kanssa. Ja Merry Clayton on juuri se syy, miksi Gimme Shelter on niin hyvä biisi; yksi suosikeistani. Hänet kuullaan myös Sweet Home Alabaman taustalla ja siksipä sekin on niin erityisen tunnettu kappale; harva sitä on varmaan etukäteen ajatellut miksi, mutta ne taustalauletut kohdathan ovat koko biisin ydin.



Pidän valtavasti Phil Spectorin tuotannosta ja siinähän koko homman ydin on vahvasti taustalauletuissa melodramaattisissa tunnelmapaloissa. Harmi, että kaveri itse ei tunnustanut artistejaan vaan jopa huijannut heitä. On surullista, että taitavien artistien työtä käytetään ja esitetään muiden kasvoilla; oman aikansa Milli Vanillia. Mutta kaikki kiitokset Morgan Nevillelle, joka ohjannut dokumentin ja tuonut nämä (pääosin) naiset esille ja antanut äänilleen kasvot ja mahdollisuuden tulla työstään tunnetuksi. Kaikista ei ole supertähdiksi, mutta se ei ole taidoista kiinni; joskus tarvitaan vain pieniä onnenkantamoisiakin matkassa ja niitä sellaisia ei kaikille osu. Työnsä voi silti tehdä laadulla ja sydämellä. Tämä oli ihana dokumentti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti