keskiviikko 19. marraskuuta 2014

The Wire - yksi maailman parhaista

Sain jokin aika sitten päätökseen The Wiren uusintakierroksen. Sarjaahan on tunnetusti tituleerattu maailman parhaaksi tv-sarjaksi ja sitä se onkin, ainakin yksi niistä. Ehdottomasti! Baltimoren huumekauppaan ja -rikollisuuteen keskittyvä sarja ei ehkä kuullosta kaikista kovin houkuttelevalta, mutta sen suhteen ei kannata olla kovin ennakkoluuloinen. Tässä on niin paljon kaikkea muuta! Paljon hahmoja ja nimiä jälleen kerran, kuten HBO:lla on tapana, mutta mitä hahmoja! Tässä hyvät ja pahat ovat ihan mielenkiintoisia ja kuka oikeastaan on hyvä ja paha; kaikilla on hyvät ja huonot hetkensä.

Credit: hbonordic.com

Jälkeenpäin tätäkin voi harmitella, että tätäkin olisi voitu tehdä enemmän kuin viisi kautta. Toisaalta taso pysyi tässäkin korkeana alusta loppuun. Jokainen kausi keskittyi omaan tutkintakohteeseen ja aiheeseen mm. Barksdalen pyörittämään huumekauppaan, satama-alueelle kytkeytyvään rikosvyyhtiin, huumeiden vapaa-aluekokeiluun Hamsterdamiin, teini-ikäisten poikien tarinoihin sekä lopuksi Marlo Stanfieldin porukan narauttamiseen ja epätoivoisiin keinoihin. Kaikki kaudet ja niiden hahmot toki liittyvät toisiinsa ja tapahtumilla on merkitystä lopun kannalta. Oma suosikkini kausista on neljäs, jossa seurataan näitä teini-ikäisten kulman poikien vaiheita; mutta ei noissa muissa kausissa mitään valittamista missään ole. Ei todellakaan.

Credit: hbonordic.com

Henkilöhahmoja on tosiaan paljon, joten kärryille pääseminen voi viedä aikaa, mutta se kannattaa. Suosittelen sarjan katsomista kahteen kertaan, sillä toisella kierroksella pääsee täysin keskittymään juoneen, kun hahmot ovat tuttuja. Toisella kierroksella oli lisäksi yllättävää monen hahmon kohdalla kuinka pitkään he olivat sarjassa mukana, vaikka ensimmäisellä kerralla ei kiinnittänyt huomiota. Ja huikeilla hahmoilla tämäkin sarja pyörii. Tavalliset, vialliset ihmiset ovat todella mielenkiintoisia.

Poliiseja on laidasta laitaan; jotkut hyviä ja rehellisiä, jotkut tunareita tai moraalittomia ja jotkut jotain aivan muuta. Rikollishahmojen kirjo on taas aivan yhtä suuri. Omarista ei loppujen lopuksi voi olla edes onko tämä rikollinen, vaikka täysin rikoksiin syyllistyykin. Avon Barksdale ja Stringer Bell pyörittävät toimintaansa ammattimaisen coolisti sekä Marlo Stanfield ja Chris Partlow ovat tyynessä kauheudessaan aivan huikeita. Mukana on myös pitkä lista rikollispomojen työläisiä D'Angelo Barksdalesta Bodieen sekä mm. onneton vasikka Bubbles, jonka elämän käänteitä seurataan koko sarjan ajan. Poliiseista suosikkini on Lester Freemon, mies koko salakuuntelun takana. 

Credit: hbonordic.com

Vähän taas vieroitusoireet vaivaavat, kun sarja pääsi loppuun. Kolmas kierros on tulossa joskus tulevaisuudessa ehdottomasti! Välissä täytyy ehkä kokeilla Ozia; Kylmää rinkiä. Siinä näytti olevan todella monia samoja näyttelijöitä ja muista sarjoista tuttuja. The Wire on kyllä ehdoton television klassikko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti