maanantai 30. syyskuuta 2013

Syyskuu parvekkeella

Syyskuussa eletään parvekkeella muutosten aikaa, mutta tänä syksynä saikin nauttia poikkeuksellisen pitkään kauniista ja suorastaan kesäisistä tunnelmista. Ehdin kuvata parveketta ennen viime viikolla alkaneita syyssäitä ja ainakin viime viikon perusteella muutos syksyyn on alkanut.


Viikonloppuna siirsin sisälle jo Välimeren kasveista ihmeköynnöksen sekä kamelian. Oliivipuu ja laakeripuut saivat vielä jäädä parvekkeelle, mutta kohta täytyy nekin siirtää sisätiloihin ja oliivipuu viedä talvisäilöön. Välimeren kasvien kasvukausi varmaan pysähtyi viime viikolla, kun lämpötilat laskivat niin rysäyksellä. Toivottavasti eivät kuitenkaan ehtineet vielä paleltua.

Krysanteemit vielä kukkivat ja tänä vuonna taidan niiden jälkeen siirtyä jo kunnolla syyskasveihin. Säiden kylmetessä ei ole ollut kovin houkuttelevaa parvekkeella vierailla. Kastelua ei enää olla tarvittu, mutta petunioissa riittäisi kyllä nypittävää joka päivälle. Ja vielä kun muut kasvit ovat sen verran hyvässä kunnossa, ei tilaakaan uusille krysanteemeille tässä vaiheessa ole.


Petunia-amppeleista miljoonakellot ovat suorastaan olleet näin loppukesästä ja syksystä parhaimmillaan. Ne kasvoivat vielä syyskuussakin aivan valtavasti! Lisäksi itse kasvit ovat todella hyväkuntoisia eikä mitään merkkejä vielä syksystä niissä ole nähtävissä. Muissa petunioissa taas on kuivuneita kohtia ja lehtien olemus muuttuu muutenkin näin syksyllä. Jos nämä miljoonakellot eivät alkukesästä olleet kovin kaksisia, nyt ne ovat kyllät todella näyttäviä; saisivat kyllä kasvaa jo vähän nopeammin kesänkin puolella!

Surfiniat ovat petunioista myös aika hyvässä kunnossa. Ne ovat edelleen muhkeita ja kukkivat todella runsaasti. Kaikkien kukkien lannoituksen lopetin parvekkeella jo elo-syyskuun vaihteessa, mutta eivät kasvit kyllä todellakaan kukkimista lopettaneet. Mutta vaikka kukat kukkivat, alkaa näissäkin surfinioissa olla ränsistymisen merkkejä, mutta iloitaan niistä vielä hetken aikaa.


Myös parvekkeen ainoa yrttiviljelmä innostui syksystä. Ruukussa on sekaisin eri lajikkeita ja se on syyskuun aikana kasvanut melkoisesti ja siitä on koko ajan napsittu yrttejä ruoan sekaan. Tämä varmaan kestääkin vielä jonkin aikaa käyttökelpoisena.

Muratit ovat viihtyneet koko kesän parvekkeella oikein hyvin. En oikein tiedä vielä jaksanko tänä vuonna niitä viedä talvisäilöön. Murattien kuskaamisessa on oman työnsä eikä niiden selviäminen talven yli ole talvisäilössäkään itsestäänselvyys. Jähtäväksi taas jää miten murattien käy tulevana talvena parvekkeella, mutta ainakin ristikkoa vasten kasvaneet muratit saavat jäädä talveksi paikoilleen. Täytyy katsella tilannetta syksyn mittaan!


Vähitellen sitä alkaa kaivata niiden lyhtyjen kaivamista esiin parvekkeelle ja se aika alkaa olla kohta loka-marraskuussa. Ja kun kylmyyden vuoksi parvekkeella ei houkuttele käydä, alkaa siellä käynniksi vähitellen riittää kynttilöiden sytyttely. Mutta iloitaan kesäkukista vielä hetki!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti