keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Piilotettu Raylan Givens

Aikoinaan kun Deadwood pyöri tv:ssä, sarjan ehdoton suosikkihahmoni oli Seth Bullock, jota esitti Timothy Olyphant. Tykkäsin kovasti Deadwoodista, mutta sitä Deadwoodin omanlaista iloa kesti harmi kyllä vain muutaman kauden verran. Sen jälkeen en Timothy Olyphantista pahemmin kuullutkaan, kunnes vajaa kolme vuotta sitten huomasin, että hänellä on nykyään oma sarja nimeltä Justified. Sitäpä sitten aloin Suomeenkin odotella, mutta aikaahan siinä vierähti, kunnes sitten viime talvena vihdoin huomasin, että Nelonen Kino alkaa näyttää sarjaa Suomessa. Laitoin sen viikottaiseen tallennukseen ja pääsin sen pariin vasta nyt kesällä, kun on aiempaa tallennusruuhkaa saatu purettua. Ja nyt en sitten millään malttaisi enää olla katsomatta! Nyt on jo kolme kautta tullut Kinolta putkeen ja onneksi neljäskin on heti perään luvassa. Mutta oikeasti ei voi kuin ihmetellä, että miten ihmeessä tällaisia sarjoja voidaan Suomessa pitää täysin pimennossa!



Justifiedin (Oikeuden puolesta) päähenkilö on Raylan Givens (Olyphant), joka on rikoskirjailija Elmore Leonardin luoma hahmo. Raylan Givens esiintyy muutamassa Elmore Leonardin novellissa ja kirjassa kuten mm. viimeiseksi jääneessä Raylanissä. Elmore Leonardin kuolema elokuussa huomioitiin aika laajasti Suomessakin, mutta niissä ei Justifiediin pahemmin voitu viitata, kun sarjaa ei Suomessa tosiaan valitettavasti tunneta. Sarjaa kyllä saa dvd:nä mm. Anttilasta ja tosiaan, jos saatavilla on nykyinen Nelonen Prime (Kino), vielä ehtii tosiaan tarrata kiinni kolmoskauden viimeisiin jaksoihin ja heti sen jälkeen jatkuvaan neloskauteen. Lisäksi sarjaa voi katsoa myös maksullisesta ruutu.fi:stä.



Sarjan alussa tämä apulaisseriffi Raylan Givens siirretään Miamista kotiseudulleen Kentuckyyn. Kotiseudulla Kentuckyssa sitten sattuu ja tapahtuu kaikenlaista; etenkin tälle Raylanille ja tuloksena on aika usein ruumiita. Alkuun sarja voi vaikuttaa tavalliselta toimintapainotteiselta rikossarjalta, mutta ehei, sellainen se ei kyllä ole ja tähän jää vakavasti koukkuun. Ensinnäkään sarja ei noudata mitään tämän lajin tavallisia juonenkäänteitä eikä sarjan henkilöille tapahdu välttämättä asioita, joita olettaisi. Justifiedin yleisilme on huumorimielessä tehtyä draamaa, josta ei vauhtia ja räiskettä puutu; Justified on vähän sellaista villiä länttä nykyajassa. Jokaisessa jaksossa kulkee jatkuvia taustajuonia, joten jaksoja ei kannata jättää väliin. Sarjan hahmot ovat todella mielenkiintoisia ja sarjassa viljellään loistavaa huumoria. Lisäksi Justifiedin tapahtumapaikkana oleva Kentucky on vaihtelun vuoksi todella virkistävä miljö. Ja sitten on tietysti tämä Timothy Olyphant, joka on aivan loistava! Elmore Leonardin kerrotaan myös pitäneen Olyphantia nappivalintana Raylanin osaan.   



Justifiedista on tulossa viideskin kausi, joka alkaa Yhdysvalloissa ensi talvena. Toivottavasti se nähdään tavalla tai toisella myös pian Suomessa. Itselleni on ihan sama mistä sen katson, mutta todella toivoisin, että ihmisille annettaisiin mahdollisuus löytää näitä hyviä sarjoja. Eihän tämä Justified varmasti kaikille toimi, mutta voittaa kyllä mennen tullen monta tällä hetkellä pääkanavilla pyörivää sarjaa. Ai jai, mutta minulle tämä toimii loistavasti! Onneksi on vielä paljon jaksoja katsomatta. Sen verran myös tuosta Timothy Olyphantista innostuin, että oli pakko hankkia itselleni Deadwoodin kaikki kaudet ja täytyy alkaa katsoa se uudelleen myös pikimmiten.


Ja Damages. Olihan se Olyphant jotain Deadwoodin ja Justifiedin välillä myös tehnyt. Olen tätä Damagesia aikoinaan miettinyt alkaisinko sitä katsoa ja syystä tai toisesta olen sen väliin jättänyt. Nyt kuitenkin tuli sitäkin sattuneesta syystä hankittua muutama kausi, kun halvalla löysin. Innolla odotan tätäkin, että pääsen vauhtiin, kun olen ensin saanut kaapelikanavien vapaiden HD-viikkojen satoa ja muita elokuvatallennuksia purettua. Tulipa katsottua uudelleen mm. 3:10 to Yuma, joka perustuu Elmore Leonardiin kirjoittamaan novelliin. Samaa hyvää tyylilajia oli siinäkin tunnistettavissa kuten Justifiedissa. 


Mies on ollut kohta kaksi viikkoa työreissussa ja kun yhdessä olemme Justifiedia katsoneet, tämä on tarkoittanut myös kohta kahden viikon raastavaa eroa Raylan Givensistä. Onneksi reissu on kohta ohi ja päästään taas katsomaan mitä oikein kuuluu Kentuckyn Harlaniin ja Lexingtoniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti