perjantai 20. syyskuuta 2013

Suuri neuletaito

Innostuin jokin aika sitten tilaamaan Modassa mainostetun Claire Montgomerien Suuri neuletaito -kirjan. Kuten kannessa luvataan, muita tietolähteitä ei pitäisi neulomisesta tarvita. Näin voi olla, mutta joskus voi tehdä asiat helpomminkin.

Tilasin kirjan Adlibriksestä ja kirja maksoi muistaakseni 18 euroa eli ihan edullinen oli tämän kokoiseksi harrastekirjaksi; sivujakin kun on kuitenkin yli kaksisataa. Kirjassa oli ihan mukavasti ohjeita ihan perusasioista vasta-alkajille, kuten silmukoiden luomista ja kavennuksia jne. sekä sitten taas neulemalleja erilaisista palmikko- ja patenttineuleista kokeneemmallekin neulojalle. Itse ehkä etsin kirjoista vaihtoehtoisia tapoja tehdä perusjuttuja, kun joskus tulee mietittyä voisiko jonkun asian tehdä toisinkin. Yksi tällainen on esim. neuleiden viimeistely, jota ei oikeastaan koskaan ole opetettukaan. Nyt olen kuitenkin huomannut, että näihin juttuihin on paljon alettu viime aikoina kiinnittää huomiota. Muita tällaisia vaihtoehtoisia tapoja voi löytää esim. silmukoiden päättämiseen tai kavennuksiin.

Tässä kirjassa oli kyllä aika hyvät kuvat näissä neuletekniikkaohjeissa. Tekniikkaohjeita oli ihan mukavasti, mutta kieltämättä esim. juuri viimeistelyohjeet vaikkapa pistoista olivat kyllä aika suppeat. Yksi tällainen ohjetoiveeni olisi esim. se, että millaisilla pistoilla ommellaan erilaisia kappaleita yhteen. Millaisilla pistoilla kannattaa hihat ommella kiinni, hihasaumat, sivusaumat, olkasaumat jne. Itse ajattelin seuraavaksi kokeilla sitä virkkausta, kun en ole vieläkään ihan parasta tapaa löytänyt. Pistojen pitää olla helppoja ja siistejä. No, kuten olen huomannut, en ole todellakaan ainoa, joka välttelee viimeistelytöitä.

Tässä kirjassa oli kyllä sitten todella hyvä osuus erilaisista neulemalleista. Niistä oli erittäin hyvät kuvat miltä millainenkin neulos näyttää ihan oikeasti. Näitä kaikenlaisia malleja oli kuvattuna ihan perusjoustinneuleista siksak-raitoihin ja erilaisiin pintaneuleisiin.

Kirjan neuleohjeisiin en niin tarkasti ehtinyt tutustua, mutta eiköhän niistäkin moni saa jotain irti. Itse en niistä niin paljon välitä, sillä kun langat tulee ja menee, tykkään jotenkin enemmän katsoa ohjeita sitten lehdistä. Ja hamstrata niitä ohjeissa käytettyjä lankoja siinä sivussa.

Myöhemmin kun sitten kirjaa vähän tarkemmin tutkin, aloin lukea mm. nurjan silmukan ohjetta. Näihin aivan perustason juttuihin en aluksi niin kiinnittänyt huomiota, mutta nyt havahduin siihen millainen merkitys on sillä, että kirja on käännös. Jos Suomessa ja Pohjoismaissa on monta tapaa tehdä silmukoita ja muita neuleen osuuksia, niin niitä on sitten aivan lukemattomia, kun huomioi kaikki mannermaiset ja anglosaksisetkin tyylit. Pohjoismaissa suositaan yksinkertaisimpia ja helpompia tapoja, kuten olemme tietysti oppineetkin useimmiten jo koulussa.

Kirjassa esim. nurjan silmukan tekeminen on esitetty enemmänkin anglosaksiseen tyyliin eli aivan turhan vaikeana. Tärkeää on siis huomioida, että vasta-alkajan ei kannata hankkia näitä käännettyjä kirjoja. Ei sillä, voihan jollekin sopia paremmin nämä muiden mannerten neulomistavat. Sen tarkemmin en vielä kirjaan tutustunut kuinka paljon muita vastaavia juttuja siitä löytyy, mutta jälleen kerran en voi muuta kuin suositella näitä Dropsin tekniikkavideoita, joista voi löytää oman tapansa neuloa. Kirjassa neuvotaan nurja silmukka vähän kuin näiden kahden videon välimuodolla:





Joskus aiemmin olen törmännyt näihin erilaisiin tapoihin ja jossain vaiheessa jo ajattelin, että teenkö itse nurjan silmukan jotenkin aivan väärin, mutta löytyihän se oma tapanikin. Käytän näköjään norjalaista:



Kaivatessani neulontaneuvoja taidan itse pystellä näissä Dropsin videoissa ja vilkuilla kirjasta niitä ihania neulemalleja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti