tiistai 17. syyskuuta 2013

Sitruuna-marenkipiirakka

Tulipa kokeiltua itsekin sitruuna-marenkipiirakkaa. Usein sitä olen kyllä muualla maistellut ja mieli on tehnyt kokeilla. Ja ehdottomasti kokeilu kannatti, sillä tämä on tosi hyvää!


Piirakan ohje on aikoinaan ollut Maku-lehdessä ja tein sen aivan ohjeen mukaan:

Pohja
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/4 tl suolaa
1 dl tomusokeria
100 g voita
1 kpl munaa

Sekoita kulhossa vehnäjauhot, suola ja tomusokeri. Paloittele pehmeä voi kuutioiksi ja nypi ainekset sormenpäillä tasaiseksi murumaiseksi seokseksi. Vatkaa munan rakenne rikki ja lisää voi-jauhoseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. Kun taikina on kiinteää, muotoile taikinasta pallo, peitä se kelmulla ja anna levähtää jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Kauli taikina pyöreäksi Ø 24 - 26 cm levyksi. Painele taikina hyvin vuoan pohjalle ja reunoille. Aseta taikinan päälle pala leivinpaperia ja kaada päälle riisi tai herneet niin, että paperi ja paino pitävät taikinan siististi vuoan pohjalla ja reunoilla. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia. Jäähdytä hetki ja nosta paperi ja paino pois. Alenna uunin lämpötila 160 asteeseen.





Täyte
4 kpl munaa
2 kpl keltuaista
3 dl sokeria
2 dl ranskankermaa
2 kpl sitruunaa

Vatkaa munat, keltuaiset ja sokeri sekaisin keskenään. Lisää ranskankerma, sitruunoiden raastettu kuori ja mehu. Kaada täyte piirakkapohjalle ja paista 35 - 40 minuuttia.





Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on kiinteä ja kiiltävää. Lusikoi marenki kypsän piirakan päälle kauniiksi huipuiksi ja paista vielä 6 - 8 minuuttia 200-asteisessa uunissa, kunnes marenkihuiput saavat kauniin kullanruskean värin. Jäähdytä sitruuna-marenkipiiras ja tarjoile. 


Lopputulos oli herkullinen. Tämä piirakka, kuten moni muukin, paranee toki entisestään, kun sitä pitää jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään. Tuoreena piirakan täyte oli jotenkin munakasmainen, mutta viiletessä ja jääkaapissa tiivistyessään se tunne poistui. Itse tykkäsin piirakasta todella paljon, mutta varoituksen sanana se, että piirakka on todella sitruunainen ja ei ollut ainakaan meidän pojan mieleen. Tarvittaessa siis vähemmälläkin sitruunalla pärjää, mutta itse tykkäsin siitä näinkin!

3 kommenttia: