sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Oscar-päivän illan aamu

This is the morning of the day of the night of the Oscars. Näillä legendaarisilla sanoilla aloitti aamunsa joku amerikkalainen radiotoimittaja joskus kauan sitten ja se on pakko toistaa aina vuosittain tänä aamuna. On se aika taas. Tällä kertaa Suomessa televisioinnista vastaa Yle Teema ja mielenkiinnolla odotan mitä tuleman pitää. Toivottavasti luvassa on jotain mukavaa ja mielellään saisivat hoitaa televisioinnit jatkossakin. Mitään kovia katsojalukuja on ihan turha odottaa yöaikaan tällaiselle viihteelle, mutta onhan tämä nyt seuratuimpia viihdetilaisuuksia maailmalla vuosittain; paljon hölmömpiäkin juttuja televisioidaan Suomessa. Itse olen seurannut tätä viihdetilaisuutta jo vuodesta 1990 ja silloinkin esitettiin gaalasta koosteita. Maailma on toki muuttunut ja ohjelman voi tietysti katsoa netistäkin, mutta omaan elämääni se ainakin kuuluu tavalla tai toisella!Tällä kertaa ei näillä näkymin ole luvassa sen suurempia yllätyksiä näyttelijöiden palkinnoissa. Cate Blanchett on aivan takuuvarma voittaja ja samalta vaikuttaa myös Matthew McConaughey, Jared Leto sekä Lupita Nyong'o. Ja näitä voittajia vastaan ei minulla olisi mitään! Cate Blanchett on upea missä tahansa roolissa ja on aivan mahtavaa, että Matthew McConauhgey on siirtynyt kunnollisiin elokuviin ja televiorooleihin. Sivuosissa taas on aina mahdollisuus loistaa ihan täysillä!

Elokuva sen sijaan ei ole aivan niin selvä. Olen kuitenkin päätynyt 12 Years a Slaveen, joka on suosikeista parhaiten akatemialle sopiva elokuva. American Hustle on hiipumaan päin ja Gravity taas ei ihan natsaa. Avaruus ja Oscarit eivät sovi yhteen. Voisivat kyllä sopia, mutta elokuvan pitäisi olla aivan omaa luokkaansa. Lisäksi Gravityltä puuttuu käsikirjoitus-ehdokkuus kokonaan, mikä on aikalailla viime vuosina ollut ehdoton must parhaalle elokuvalle. Sekään ei ole työtapaturma, koska vastaavia ehdokkuuksia ei ole Gravityllä ollut killoista, Golden Globeista eikä Critics Choicestakaan. Näin ollen, voittaja on 12 Years a Slave.

Parhaan animaatioelokuvan voittanee ihana Frozen. Animaatiot eivät kuitenkaan ole aina välttämättä ennakoitavia, joten The Wind Rises voi hyvinkin voittaa. Frozen on kuitenkin todella kaunis, onnistunut ja suosittu elokuva. Teknisissä kategorioissa jyllää Gravity ja Gravitylle on luvassa myös ohjaajan palkinto. Alfonso Cuarón voitti jo DGA:n (ohjaajien kilta), joten vastaan ei voi väittää, sillä palkinnon saaja on selvä. DGA on yksi merkittävimmistä killoista ja voittaja täsmää lähes aina Oscareissa.

Gravity saattaa voittaa myös leikkauksen, mutta Ace Eddie (elokuvaleikkaajien killan palkinto) on myös merkittävä ja hyvin usein voittaja täsmää Oscareiden kanssa. Ihan kaikki palkinnoista ei sentään Gravitylle mene, joten uskon leikkaajien killan ammattitaitoon ja palkinto menee Captain Phillipsille. Kuvaus on taas ehdottomasti Gravityn heiniä, samoin kuin äänitys, ääni- sekä erikoistehosteet.

Vieraskielinen elokuva on mahdollisesti Italian The Great Beauty. Viime vuosina vieraskielinen elokuva on kuitenkin mennyt aika lailla arpomalla, joten voittaja voi olla mikä vaan. Sama tilanne on parhaassa kappaleessa, joka on aika surullista, sillä se on nykyisin Oscareiden ehdottomasti heikoin kategoria. Tällä kertaa ennakkosuosikki on Frozenin Let It Go, mutta aiempien vuosien perusteella voittaja voi olla mikä vaan. Onneksi sentään elokuvamusiikki on säilyttänyt uskottavuutensa ja palkitut ovat pääsääntöisesti huippuluokkaa. Tällä kertaa sekin palkinto menee Gravitylle. Maskeeraus- ja hiusmuotoilukategoria on myös vähän sellainen, jossa ilman selkeää ennakkosuosikkia voi tapahtua mitä vaan. Tällä kertaa selkeä sellainen löytyy ja se Dallas Buyers Club.

Lavastus ja puvustus lienevät The Great Gatsbyn heiniä. Toisaalta, jos 12 Years a Slave on saanut lisää boostia, saattaa se voittaa nuo molemmat. Parhaan dokumentin osalta 20 Feet from Stardom on ennakkosuosikki, mutta myös The Act of Killing voi voittaa. Tällä kertaa ei ole luvassa Oscaria Suomeen, jos kansainvälisiin lähteisiin on uskominen enkä voittoon usko minäkään. Näissä lähteissä Pitääkö mun kaikki hoitaa? on ollut viimeisenä. MUTTA rehellisyyden nimissä on todettava, että nämä lyhytelokuvien kategoriat ovat niin arpapeliä, että voittaja voi olla aivan mikä vaan, joten ei kannata todellakaan heittää kirvestä kiveen. On ihan yhtä mahdollista veikata kaikki oikein kuin kaikki väärinkin, sillä näistä kategorioista ei oikeasti kukaan tiedä varmuudella mitään. Lisäksi netin vedonlyöntipuljuissa tarjottiin suomalaisleffalle viimeisenä listalla oikein hyviä kertoimia, joita minäkin kokeilin; ihan oikeasti mikä vaan voi voittaa! Omat veikkaukseni kuitenkin ovat Get a Horse!, The Voorman Problem ja The Lady in Number Six: Music Saved My Life.

Ja sitten se kässäri, jossa Gravity loistaa poissaolollaan. Sovitetun käsikirjoituksen voittaa 12 Years a Slave, koska on matkalla parhaaseen elokuvaan. Captain Phillips voitti kylläkin WGA:n (käsikirjoittajien killan), joten sekin edelleen mahdollinen, mutta 12 Years a Slave voitti kuitenkin Scripterin, joka on tässä sovitetussa kategoriassa ihan yhtä hyvä vaihtoehto. Lisäksi paras elokuva voittaa lähes poikkeuksetta parhaan käsikirjoituksen jommassakummassa kategoriassa. Alkuperäiskäsikirjoituksen voittanee Her, vaikka tässä American Hustle on aivan mahdollinen, etenkin jos voittaisi parhaan elokuvan. Her on kuitenkin voittanut jo WGA:n, Golden Globen sekä Critics Choicen, joten eipä ole paljon vastaansanomista. Katsotaan miten käy!

Ja iltaa odotellessa vielä tämän vuoden tavisgalleria Nominees Luncheonista. Ihan taviksia tässä, mutta illalla taas ihan muuta! Ja tämä oli tässä, huomenna taas alkaa Oscareiden uusi kausi; tai viimeistään ylihuomenna.
http://photos.presslist.oscars.org/downloadhirez.php/140210C_001.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti