keskiviikko 26. syyskuuta 2018

Pitkän lämpimän kesän tuotoksia

Lämmin kesä on suosinut maalla kyllä hyötykasveja. Satoa on tullut sen verran, että omavaraisuus on ollut taattu. Vaihtelevaa sato tietysti on, mutta mukavasti ovat monet kasvit tuottaneet, kun taas omenia saatiin taas aika vähän. No, ensi vuonna uudestaan.

Äidin puutarhassa viinirypäleet taas kypsyivät elokuussa. Niitä tuli kyllä jonkin verran, mutta ei mielestäni yhtä paljon kuin viime vuonna. Viime vuonna istutettu viiniköynnös säilyi talvesta ja on kasvanut kesällä, mutta menee varmaan pari vuotta ennen kuin se alkaa tuottaa rypäleitä. Tänä kesänä ostetut euron Rieslingit toivottavasti ovat ehtineet juurtua ja säilyvät talvesta. Vahvat yksilöt ovat näköjään vahvoja alusta alkaen, sillä rypäleitä tuottanut kasvi kasvoi jo ensimmäisinä vuosinaan runsaasti. Rypäleet ovat kyllä kauniita!

Tomaattikokeiluja on tehty meilläkin. Parvekkeella niiden kanssa ei ole koskaan onnistanut eikä maallakaan ruukkuistutuksissa. Tänä vuonna äiti kokeili istuttaa ne eri tavoin kuin aiemmin ja paikaksi saivan lämpimän seinän. Tomaatithan tykkäsivät siitä valtavasti. Kasvi itsessään oli jo aikamoisen kokoinen ja raakileita kyllä piisasi. Kypsyttely vei pitkään, mutta kun tomaatit alkoivat elokuussa kypsyä, niitä onkin sitten riittänyt. Ja kyllä ne ovat hyviä! Hyviä tomaatteja tulee kyllä ikävä, koska näin maukkaita tomaatteja ei kyllä kaupasta Suomessa saa.


Kurpitsaviljelykset ovat sitten omat juttunsa. Tästä kesästä ne ovat tykänneet aivan valtavasti. Kurpitsa levittäytyi kompostista kaikkialle ja se on ihan kasvinakin kyllä todella hieno peitekasvi. Ja kurpitsoitakin on tullut aika tavalla ja aika isojakin vielä. Nekin ovat sellaisenaankin ihan huikeita koristeita. Meillä tehdään taas pian kurpitsapiirakkaa.


Kastelua on toki tänä kesänä vaadittu aika tavalla, mutta on tietysti mukavaa, että se työ palkitsee viljelijän. Meillä parvekkeella ei satoa saada, vaikka kastelua on sielläkin riittänyt. Onneksi parvekkeellakin kasvit kasvaa ja kukat kukkii, sekä tekevät viljelijän onnelliseksi!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti