perjantai 14. syyskuuta 2018

Elokuu parvekkeella

Elokuun myötä meidänkin parvekkeelle saapui talon julkisivun huoltotyöt. Meidän parvekkeella ei tehty mitään, mutta naapurin lasittamaton parveke kunnostettiin, joten telineet olivat seuranamme kolmisen viikkoa. Itse töitä ei meidän perheessä kukaan pahemmin nähnyt, joten työvaiheita ei ihan hirveästi ollut. Ulkoseinät on pesty ja maalattu eikä niistäkään pahemmin ole häiriötä ollut. Vielä olisi jäljellä ikkunoiden pesu ja siinä sitten pitäisi tämä taloyhtiöremontti olla.


Vaikka meidän parvekkeella ei toimenpiteitä ollut, piti lasit kuitenkin avata kaiteen maalausta varten. Kaidetta ei maalattu kyseisenä aikana eikä sitä ole tehty itse asiassa vieläkään. Taloyhtiön Facebook-sivuilta olin lukenut, että monilla oli parvekkeiden puulattioissa maaliroiskeita, joten tiesin varautua siihen suojaamalla lattiat muovilla ja tuomalla pöydän, tuolit sekä osan kasveista sisätiloihin. Maaliroiskeita kyllä löytyi tämän parin viikon jälkeen ja muovit olivat kyllä aika likaiset, joten hyvä tosiaan, että ne tuli levitettyä. Lattiat kyllä pysyivät siisteinä! Sen verran hommaa kyllä parvekkeen osittaisesta tyhjentämisestä oli, että en sitä kyllä uudelleen tee, vaikka tulisivatkin olohuoneen lasit pesemään. Tulihan ne parvekkeen lattiat taas siivottua, mutta kieltämättä kyllä harmitti lasien turha auki pitäminen. Jos ne olivat olleet kiinni, maaliroiskeita ja pölyä olisi vain laseissa eikä myös olohuoneen ikkunoissa.



Osa Välimeren kasveista viihtyi ihan hyvin pari viikkoa sisätiloissa. Elokuuhan oli muutenkin aivan mahtavan lämmin, joten ulkonakin ovat kasvaneet vielä upeasti. Muutenkin lämpötilat ovat jatkuneet niin ihanina, että ne myös palautettiin evakon jälkeen parvekkeelle.


Pelargonit sen sijaan eivät sisätiloissa viihtyneet vaan tiputtivat suunnilleen kaikki kukat ja valtavan paljon lehtiä kellastui. Parvekekasvien kastelu sisätiloissa ei ole lähimainkaan niin helppoa kuin parvekkeella, jossa pienet roiskeet eivät haittaa. Lisäksi sisätiloissa kun ei suoranaisesti ole tiloja parvekekasveille, ei niiden sijoittelu ja kastelumahdollisuudet todellakaan olleet huippuluokkaa. Aiemmin elokuussa pelargonit kukkivat niin kauniisti! Onneksi kuitenkin takaisin parvekkeella niiden kärsimykset aika lailla hukkuvat kaikkeen muuhun vihreyteen. Toivottavasti tässä on vielä kauniita ja lämpimiä säitä jäljellä!


Krysanteemit eivät myöskään kestäneet evakkoa ollenkaan ja laitoin ne sitten pois totaalisen kuivumisen jälkeen. Pikkuhiljaa olisi kiva tuoda parvekkeelle jotain syksyistäkin ja tilaa tietysti niille vähän kaipaillaan. Välimeren kasvit kun vähitellen siirtyvät sisätiloihin, sitä tilaakin saadaan.

Parvekkeen hyötykasvien sato ei tänä kesänä ole ollut kovin kummoinen. Mansikoita on tullut jonkin verran, mutta mistään merkittävistä määristä ei voi kyllä puhua. Karhunvadelmien tilanne on mielenkiintoinen. Marjat näyttivät kesän aikana kuivuneen, joten tuskin tässä loppukesästä niitä on enää tulossa. Mutta seurataan tilannetta, kun kasvi on kokonaan meillä ihan uusi tuttavuuskin!


Niin ne kesäkuukaudet taas vierähtivät. Syksy on tietysti vuoden parasta aikaa, mutta tänä vuonna tuntuu jotenkin todella haikealta siirtyä taas aina vaan kylmenevään aikaan. Ja se tuleva talven pimeys, sitä en jaksaisi ollenkaan. Onneksi tässä on vielä valoisia aikoja kuukauden verran jäljellä, joten on nyt otettava kaikki irti lämpimistä säistä sekä viimeisistä valoisista illoista. Ja kohtahan sitä väriä taas syysistutuksilla saadaan parvekkeelle; ja ne syysistutuksethan ovat niitä kaikkein kauneimpia!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti