tiistai 5. syyskuuta 2017

Terrakottaa ja mokkaa

Olen terrakottaruukkujen suuri ystävä ja melkeinpä kasvi kuin kasvi näyttää parhaimmalta kulahtaneessa saviruukussa. Parvekeistutuksissa ne ovat ylivoimaisesti kauneimmat ja Välimeren kasvieni myötä olen alkanut pitää niistä myös sisätilojen ruukkuina. Uusien pienten lyyraviikunoitteni myötä suuntasinkin terrakottaostoksille, koska taas kerran sopivaa ruukkua ei kotona ollut vapaana.


Törmäsinkin aivan uuteen saviruukkujen väritykseen Hong Kongissa. Tavallista terrakottaa sieltä ei löytynytkään, mutta tilalle sain ostettua aivan ihastuttavia mokanvärisiä ruukkuja. Väri oli kotona vieläkin parempi kuin kaupassa. Lisäksi näissä ruukuissa on se hyvä puoli, että näyttävät hienoilta myös uutena. Terrakottaruukut kun näyttävät uutena aivan liian siisteille ja vasta yhden kesän käytön jälkeen ne alkavat näyttää aidoille. Mitä vanhempi sitä parempi!

En ole koskaan oikein innostunut lasitetuista saviruukuista. Jos haluaa kiiltäväpintaisen, kannattaa oikeastaan hankkia aivan toisenlainen ruukku. Saviruukkujen kanssa on muistettava, että kasveja ei saa sisällä kastella liikaa, sillä kosteus saattaa siirtyä huokoisen saven läpi lattiaan tai huonekalujen pintaan. Lasitetut saviruukut on toki suojattu tältä, mutta jotenkin niistä sitten puuttuukin se aitous. Jossain olen myös nähnyt saviruukkuja maalattavan valkoisiksi, mikä on kyllä aivan turhaa. Tällöin kannattaa hankkia suoraan joku valkoinen ulkoruukku, jossa on sopiva muoto ja pääsee ihan vain helpommallakin, kun savi imee maaliakin aika tavalla. Terrakotta on vain ykkönen ja tämä mokka aivan ehdoton hyvä kakkonen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti