keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Game of Thrones

Nopeasti meni se Game of Thronesin seitsemännen kauden seitsemän jakson pikapyrähdys. Kova kiire jäi kahdelle viimeiselle kaudelle nitoa kaikki tarinat yhteen ja johtaa valtaistuinpeli päätökseen, joka on varmaan tekijöillä ollut pitkään tiedossa. Viimeisellä kahdeksannella kaudella tulee varmasti olemaan vielä suurempi kiire, kun jaksoja on luvassa vain kuusi. Toisaalta monet hahmot on saatettu jo yhteen ja sitä kautta tarinaa on ehkä helpompi jatkaa kohti lopullista päämäärää.

Credit: hbonordic.com

Mutta se kiire ja hoppu. Tälle kaudelle oli varmasti tehnyt terää lisätä siihen yksi jakso eli sen verran dialogia ja matkustusta ripoteltuna sinne tänne näihin seitsemännen kauden jaksoihin. Dialogit ja matkakertomukset ovat aina olleet Game of Thronesin suola ja nyt niitä tuli suorastaan ikävä. Sentään joissain jaksoissa niitäkin saatiin, mutta monessa kohtaa tuntui vähän siltä, että hahmoilla oli kova kiire päästä jonnekin jatkamaan tarinan juonta tai joistain hahmoista oli kiire päästä eroon. Esim. Gendryn paluu olisi voinut olla tyylikkäämpi eikä hänen välttämättä olisi tarvinnut rynnätä samantien muurin taakse valkoisia kulkijoita metsästämään. Myös mm. Petyr Baelishille olisi toivonut paljon arvokkaampaa loppua. Ehkä hän olisi voinut juonineen päätyä vaikka Kings Landingiin tai jotain muuta sellaista mitä George R.R. Martin olisi kirjoittanut. Nyt tällä ja edellisellä kaudella on sarjaan tullut paljon hetkiä, joihin olisi toivonut näitä kirjailijan viimeisen päälle hiomia ratkaisuja. Niin hieno sarja kuin Game of Thrones onkin, tarinan ja täydellisten juonenkäänteiden viimeistelijä on kirjailija itse, joka on luonut koko maailman.

Credit: hbonordic.com

Olin kyllä pettynyt Jon Snow'n vanhempien tarinaan. Ensinnäkään Game of Thronesilla ei ole ollut tapana vihjailla mistään eikä sarjassa ole ollut tapana käyttää kerronnan muotona sitä, että katsoja tietää enemmän kuin sarjan henkilöt. Tämä tyylilajin muutos ei minusta oikein toimi, koska Game of Thrones on yksinkertaisesti sarja, jossa juonenkäänteillä yllätetään katsoja säännöllisesti aivan täysin. Tällä kaudella kuitenkin koko kausi vihjailtiin Jon Snow'n taustasta erittäin suorasukaisesti. Viimeiseen jaksoon olisin toivonut sitä täydellistä yllätystä siitä, että Jon Snow'n isä ei olekaan tämä oletettu Rhaegar vaan joku aivan muu, kuten Robert Baratheon. Luin myös hauskasta teoriasta, jossa Tyrion onkin Targaryen. Tyrion olisikin Mad Kingin poika, mikä selittäisi lohikäärmeiden suhteellisen myönteistä suhtautumista Tyrioniin. Jotakin tällaista olisi ehdottomasti kaivannut viimeiseen jaksoon. Edellisellä kaudella Jonin äiti sentään paljastettiin tyylikkäästi, eikä tässä isässäkään mitään vikaa ole, mutta miksi turhaan vihjailla asiasta koko kausi? Samwell Tarlykin pistettiin matkustamaan Talvivaaraan tätä keskustelua varten, joka oli sitten aivan ensimmäisiä asioita, joista Sam ja Bran kohdatessaan puhuivat. Mietin vain, mitenköhän George R.R. Martin olisi nämä kohtaukset kirjoittanut...

Credit: hbonordic.com


Mutta, mutta. Kaikki hyvä loppuu aikanaan ja arvostan sitä, että Game of Thrones lopetetaan ajoissa. Lisäksi nämä viimeiset kaudet tuntuvat varmaan aikanaan ihan erilaisilta, kun ne katsoo putkena koko sarjan kokonaisuuteen. Tämä on luvassa parin vuoden kuluttua, kun poikani on sen ikäinen, että sarja on hänelle sopiva. Tarkoitan sopivalla lähinnä sitä, että ikää on riittävästi nähdä sarjan juonen kannalta olennaisia asioita ja nauttia sarjan yllätyksellisyydestä sekä siitä kokonaisuudesta, johon maailmaan sarja on luotu. Liian nuorena katsottu sarja helposti pilaa yllätyksellisyyden ja se on juuri se, mitä olen tässä sarjassa rakastanut.

Credit: hbonordic.com


Kaikki oli niin paljon helpompaa ja hauskempaa, kun kyseessä oli pienempi kulttisarja. Nyt sitä katsovat kaikki ja meno on sen mukaista. Elämä spoilereiden kanssa oli tänä vuonna aivan mahdotonta. Nyt ei ole enää mitään kirjoittamattomia sääntöjä siitä kuinka yhteen päivään ei juonia spoilattaisi viihdemaailman otsikoissa. Se on typerää, koska nyt ei ole kyse uutisista. Jokainen joka asiasta haluaa tietää, katsoo jakson itse. Itse seuraan spoilereita ja raportteja kuvauspaikoilta kuvausten päättymiseen asti. Ne eivät mielestäni pilaa mitään, koska tapahtumat eivät ole oikeassa järjestyksessä eivätkä välttämättä päädy koko sarjaan. Se on vain hauskaa huvia. Sen jälkeen saatan katsoa koko kauden trailerit, mutta en koskaan jaksokohtaisia trailereita. Kun sarja alkaa, haluan vain itse nähdä ne jaksot. Paluuta vanhaan ei tietenkään ole ja aikanaan viimeisestä kaudesta tulee melkoinen sirkus, jonka kanssa tulee todella vaikeaa olla näkemättä juonenpaljastuksia. On sääli, että niin monessa paikassa sekoittuu viihde ja uutiset. Game of Thrones jos mikä, on sarja, jonka yllätyksellisyyttä ei pitäisi pilata. Ei tekijöiden eikä median puolesta. Teorioita taas saa olla ja pitääkin. Itse ainakin vielä toivon, että Tyrion olisi kuitenkin Targaryen ja Jon Snow'n isä on Robert Baratheon. Ja tiedän, että koko sarja päättyy lohikäärmeenmuniin - joku löytää ne tai joku saa ne lahjaksi.

Credit: hbonordic.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti