maanantai 5. syyskuuta 2016

Elokuu parvekkeella

Kesäkuukaudet ovat tältä erää ohi ja vähitellen siirrytään syksyyn. Mukavan kesäistä vielä kuitenkin on ja toivotaan, että syyskuu menisi muutenkin tällaisissa alkusyksyn tunnelmissa. Toivotaan pitkää ja kaunista syksyä!


Kasvit ovat viihtyneet parvekkeella oikein hyvin ja laseja onkin pidetty auki kesäkuulta. Vasta nyt loppukesästä mansikoissa ja joissakin murateissa oli nähtävissä kirvoja, joten hyvin on tuuletus parvekkeella tähän asti pelannut. Aina jossain vaiheessa kesää ne parvekkeelle löytävätkin; tänä vuonna ennätysmyöhään. Yritin niitä suihkutella pois ja täytyy koittaa ne ravistella ja huuhtoa pois, kun vien ne talveksi säilöön. Kirvoista huolimatta mansikat, muratit ja pelargonit kukoistavat!


Pallokrysanteemi oli myös tänä kesänä aivan loistostos; on se niin kaunis! Kukatkin siinä tosiaan aukenivat, joten sijoituspaikka oli siten sille täydellinen. Aurinkoa on siten ollut sille riittävästi. Parvekekasvien vaihtelu ja tauot ovat välillä paikallaan; tauon jälkeen voi vanha tuttavuus olla taas huikea!


Murattirintamalla alkaa jättikokoinen muratti vakavasti tarrautua jo seiniin. Muuten se olisikin hieno juttu, mutta kun talvenkestävyydestä ei ole takeita. Olen ajatellut viedä sen talveksi maalle, joten irrottelua seinästä lienee luvassa. Muutenkin muratit ovat nyt parhaimmillaan ja täytyy miettiä mitä niistä raaskii jättää talveksi mukaan istutuksiin; parhaimmisto viedään ainakin pakkasilta suojaan.
Hortensian kukat alkoivat olla ohi, joten olen ennättänyt ne jo leikatakin pois roskaamasta. Ajattelin sen olevan jo olevan niin huonossa kunnossa, että sen voi heittää pois, mutta alta olikin vielä mukavasti lehtiä tulossa. Ehkäpä ne vielä ehtivät vähän syyskuussakin kasvaa! Vähitellen alkaa olla aika siirtää välimeren kasveja sisälle, mutta eiköhän tässä vielä pari viikkoa ihmeköynnöskin parvekkeella kestä. Kun yöt alkavat olla alle kymmentä astetta, parvekeulkoilu niillä tältä vuodelta ohi. Tämä tarkoittaa siis sitä, että työhuoneesta on taas raivattava niille kohta tilaa.
Ihan vielä ei ole tarvetta syysistutuksille, mutta ei sitä aikaillakaan kannata. Viimeistään syyskuun lopussa kannattaa hankkia kanervat, jos meinaa. Lokakuussa niitä on joskus jo ollut vaikea löytää; ja onhan sitä vaikka mitä muuta mielenkiintoista taas tarjolla, kuten koristekaalit, marjakanervat ja Plantagenin kuvastossa näkemäni itselle uutuuskasvi keijunkukka. Kaikenlaista ihanaa on siis vielä parvekkeelle luvassa, mutta nautitaan nyt vielä vähän kesästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti