perjantai 5. elokuuta 2016

Heinäkuu parvekkeella

Heinäkuun jäljiltä parvekkeella on mukavan vehreää. Heinäkuuhun kun on mahtunut niin helteitä kuin sateitakin, on kasvit pysyneet kesälomastakin huolimatta oikein kauniina. Lasit meillä on tänä vuonna olleet osittain auki koko kesän ja kasvit ovat selkeästi pysyneet virkeämpinä eikä tuholaisiakaan ole parvekkeella näkynyt entiseen malliin.


Helppohoitoisiin ja kestäviin kasveihin panostaminen tänä vuonna on kannattanut. Kastelupuolta on todellakin ollut paljon aiempia vuosia vähemmän ja lomamatkan aikana kaksi kastelukertaa riitti erittäin hyvin. Ihmeköynnökset nostettiin sisätiloihin varjoon ja viileämpään, mutta muuten hortensiaa lukuun ottamatta kasvit pärjäsivät parvekkeella hyvin. Toinen ihmeköynnöksistä ehti heinäkuussa pudottaa kaikki lehtensäkin joko kuivumisen tai liian märkyyden vuoksi. Samaan aikaan se erikoisesti kuitenkin kukki ja heinäkuun lopussa se ehti kasvattaa kaikkialle uudet lehdetkin!


Kesän mittaan on myös varmistunut, että ensi kesänä parvekepuutarha täytyy pitää aika minimillä. Tulossa on parvekehuollon lisäksi mm. viemäriremonttia ja patterihuoltoa, joten ensi kesänä on sitten ihan uudenlaiset kuviot. Mutta ovatpahan sitten tehty! Osan kasveista voi viedä talvehtimaan maalle ja jättää ne sinne kesäksi, koska parvekkeen tyhjentämisessä on kaikissa tapauksissa jo ihan riittävästi puuhaa. Samaan syssyyn täytyy itsekin tosiaan tehdä vähän parvekkeen lattian kunnostusta, kun sen nyt joka tapauksessa joutuu tyhjentämään.Mansikat menivät meiltä aika lailla kaikin tavoin ohi tänä kesänä. Parvekkeelta sentään olemme joitakin saaneet, mutta mansikka-aikaan taisimme olla reissussa eikä niitä tainnut silloinkaan olla paljon tarjolla. Hyvä, että älysimme niitä parvekkeelle hankkia, niin edes sen verran on saanut mansikoista nauttia. Nykyäänhän niitä sentään saa kaupasta ympäri vuoden, mutta edullisia mansikoita olisi kiva kesällä saada enemmänkin. Mitään valtavia satoja ei parvekkeelta saatu kyllä tälläkään kertaa!Kesälomareissun ajaksi veimme hortensian maalle hoitoon ja kyllä se sieltä ihan elävänä takaisin tuotiin. Hortensian ehjänä kuljettaminen ei ole maailman helpointa, mutta onnistuihan se muovipussiin pakattuna ja varovasti sieltä poistaen. Vielä parvekkeelle palatessaan se oli aika sininen, mutta on kovasti mennyt vihreään suuntaan, kuten hortensioilla on tapana tehdä loppukesää kohti. Tykkään siitä kyllä vihreänäkin sekä lopulta myös viherkasvina ilman kukkia. Parhaimmillaan hortensia on kyllä ihana koko kesän ilo!


Jopa isännän yrtit selvisivät hyvin koko heinäkuun ja niitä on todella hyvin päästy kesän mittaan käyttämäänkin. Tänä vuonna ne ovatkin olleet aivan poikkeuksellisen kestäviä ja tuuheita. Erittäin upeasti on kasvanut myös suuri muratti, joka kovasti rönsyilee joka suuntaan. Olen ajatellut vieväni sen talvisäilöön, joten ihan hirveästi en voi päästää sitä takertumaan seinään. Näitä olisi kiva löytää enemmänkin ja kokeilla istuttamista johonkin isompaan laatikkoon, jossa voisivat kunnolla köynnöstää ja toivottavasti ehkä siinä myös talvehtiakin.


Elokuu saadaan myös yleensä nauttia vehreydestä, kun illat ja yöt viilenevät, myös parveke tuulettuu hyvin. Ja vielä on kuitenkin kasvukautta jäljellä. Ja siten juuri sitä vihreää ja vehreää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti