maanantai 27. lokakuuta 2014

Kesäajan päättäjäiset

Kesäajan päättäjäisiä viettäessä ei voi muuta kuin ajatella, että tähänkö sitä ollaan taas tultu. Tähän aikaan vuodesta kesäkausi tuntuu niin lyhyeltä ajalta, mutta johan se on taas kohta uudelleen edessä. Talviaikaan siirtyminen on pimeyden suhteen se viimeinen niitti, mutta rehellisyyden nimissä on myönnettävä, että näin pilvisellä säällä aika pimeää alkoi iltapäivisin olla jo kesäajan puolellakin. Helmikuulle mennään, jotta töistä tullessa on taas valoisaa, mutta kyllä siitä valosta sitten taas iloitseekin!

Viikonloppuna tuli vietettyä kesäajan päättäjäisiä lähinnä vohveleiden merkeissä. Syksyisin viikonloput tuntuvat niin lyhyiltä, kun tekemistä olisi paljon ja kaikkea ei vaan kerta kaikkiaan ehdi tehdä; joten on satsattava niihin tärkeisiin, kuten leipomiseen, joka on parasta syksyllä ja talvella. Perussiivouksesta ei eroon pääse, mutta hyvä on yrittää myös ulkoilla; etenkin kun säät taas lämpenivät. Syksyllä on usein myös paljon ohjelmaa viikonloppuisin ja pelkät kotiviikonloput ovat aika harvassa. Nyt onneksi oli pitkästä aikaa sellainen. Tässä on myös ehkä yksi syy syksyiseen kotona olemisen kaipuuseen; liikaa kivaa ohjelmaa, joista ei mistään mielellään luopuisi.

Menneen kesän marjasato jäi harmittavan vähiin, joten tänä talvena ei ihan hirveästi pääse marjaleivonnaista nauttimaan tai pelkistä marjoistakaan. Hedelmälautaset iltapalaksi kuitenkin toimivat mainiosti, joten täytyy varmaan panostaa niihin. Muutenkin kevyemmän ruokavalion viikot tekevät ihan hyvää; tosin herkut on muutenkin säästetty viikonloppuihin. Tänä syksynä olen todella joutunut painiskelemaan väsymyksen kanssa jo nyt, joka on minulle todella vierasta. Aamuvirkku, joka meinaa nukahtaa aamulla metroon?


Olen jo neljä vuotta popsinut vuoden ympäri Bion 3 -monivitamiinivalmistetta ja oli taas aika täydentää niitä varastoja. Aikoinaan en uskonut yhtään vitamiineihin ja lisäravinteisiin, mutta pääsin kerran testaamaan tätä monivitamiinivalmistetta ja oli uskomatonta huomata, että se alkoi tehota jo parissa viikossa. Olen sairastellut allergioita (ja migreeniä) lukuun ottamatta todella vähän ja aiempaan elämään verrattuna iltaisin jaksaa paljon enemmän; tällä hetkellä kyllä tuntuu, että enemmänkin voisi vielä jaksaa. Olen välillä kokeillut jättää kesäisin syömättä vitamiinit ja tosi nopeasti on huomannut, kuinka väsymys hiipii takaisin. D-vitamiinia olen pitkään syönyt suositusten mukaan myös, mutta nyt päädyin hankkimaan myös B-vitamiinivalmisteen. Sitä ovat entiset urheilijat suositelleet ja ajattelin nyt kokeilla, kun tuoteselosteessa sitä suositeltiin väsyneille ja uupuneille. Toivotaan virkeitä päiviä; hirveän pahoja ovat vaan nuo kaikki B-vitamiinivalmisteet. Olen joskus aiemmin sitä kokeillut raskausaikana tai sen jälkeen, mutta maistuivat vain niin pahoille, että saivat jäädä. Nyt olen niin ihmeissäni tästä väsymyksestä ja siihen kyllästynyt, joten pakko testata onko niistä oikeasti apua. 


Yleensä talviaikaan siirtyminen ei hirveästi kirpaise kuin iltojen pimeyden suhteen, mutta tällä kertaa rytmi tuntuu jotenkin häiriintyneen. Sunnuntai-iltana väsymys iski yllättäen ja nukkumaan mennessä se kaikkosi ja aamulla taas heräsi aivan liian aikaisin. Tähän aikaan vuodesta univelat kyllä tasoittuvat nopeasti ja siinähän ne työviikon aamuheräämiset aina mukavasti menevätkin viikonloppuaamuista haaveillen. Yöunien laatu on ainakin talvella huikea, josta voi vain kesäöiden valossa ja trooppisissa tunnelmissa vain haaveilla; ja tämän voi todeta onnellisena täysin ilman mitään sarkasmia. Nautitaan siitä mitä milloinkin on tarjolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti