tiistai 16. syyskuuta 2014

Kesän viimeiset päivät

Syyskuu onkin edennyt varsin kesäisissä tunnelmissa. Nyt on kohta tulossa vähän viileämpiä öitä ja sitä kautta varmaan syksyisemmät ilmat ovat lähellä. Erittäin kesäisistä väreistä ja kukinnasta on saanut kuitenkin viime viikot nauttia; melkein kesän parhaista.


Uusi pieni oliivipuu on muuten hyvin viihtynyt parvekkeella, mutta mitään kypsymistä ei kyllä itse oliiveissa ole havaittavissa helteiden päätyttyä. Lisäksi näin alkusyksystä on parvekkeelle ilmestynyt kirvainvaasio, josta koitetaan nyt vielä kovasti päästä eroon; muuten ei oliivilla ole kyllä sisätiloihin asiaa.


Ihana bougainvillea eli ihmeköynnös on tehnyt aivan ihanat valtavat kukat. Aika roiskoksi tämä ihanuus on venähtänyt, mutta kukat ovat kyllä aivan huikeat ja väri mitä ihanin. Talveksi täytyy sitä vähän leikata, jotta säilytys sisätiloissa onnistuu paremmin ja kylmän tieltä se onkin kohta sisälle siirrettävä.


Pelargonitkin vaikuttavat piristyneen helteiden päättymisestä ja kukat ovat melkeinpä parhaimmillaan koko kesänä. Talvehtimista täytyy vielä miettiä, että jaksaako nähdä vaivaa. Eivät ole tainneet kertaakaan talvisäilössä selvitä. Mutta kyllä ne silti kannattaa edes kesän mittaiseksi iloksi vuosittain hankkia!Gardenia jäi meidän parvekkeella kyllä selkeästi ikuiseen nuppuvaiheeseen; mitään uutta ei ole sen suhteen tapahtunut pariin kuukauteen. Kasvi on kyllä itse ihan hyväkuntoisen näköinen. Hortensioista osa jatkaa vielä kukintaa. Ensi vuonna sijoitan ne kyllä varjoisammalle puolelle, jossa tuntuvat kukkivan pidempään ja kasteluakin tarvitaan vähemmän. Voi kun näistä hortensioista saisi monivuotisia parvekkeelle!

Uutta mansikkasatoa on myös näin syyskuussa luvassa, jos mistään sadosta sen kummemmin voi muutamalla marjalla puhua. Viinirypäleitä ei taaskaan tänä vuonna ole luvassa. Ne ovat olleet tänä kesänä varmastikin liian kuumassa paikassa ja ovat oikeastaan vasta nyt viime viikkoina alkaneet enemmän kasvaa. Nämä viiniköynnökset on sen sijaan koitettava yrittää saada talvehtimaan. Joskus se on onnistunut, mutta ei se ihan niin helppoa ole kuin lehdissä annetaan ymmärtää. Onnea on kuitenkin pakko taas kokeilla!
Vähitellen alkaa olla aika siirtyä parvekkeen syyssiivoukseen. Kesän roskat pitäisi siivota pois ja ensimmäisistä kasveista luovuttava. Ainakin miljoonakellot alkavat olla niin huonossa kunnossa, ettei niitä tarvitse säästää. Taisi olla yllättävää kyllä liian paahteista ja kuumaa niillekin tänä kesänä. Mutta, tehdään uudelle tilaa; vaihteeksi on taas ihanaa siirtyä kohta syklaameihin, aitokanerviin ja marjakanerviin; ja mitä kaikkea mukavaa sitä syksy mukanaan tuokaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti