maanantai 8. syyskuuta 2014

Justified & Damages

Tänään vihdoinkin löytyi odotettuja lisätietoja Justifiedin jatkumisesta Nelonen Primella. Koko päivän luulin, että viides kausi alkaa 5.11.2014, kunnes illalla tajusin, että sarja ilmeisesti alkaakin alusta lähtien. Varmaan ne viidennen kauden jaksot on sitten luvassa siihen perään ja toivottavasti myös viimeinen kuudes kausi.
Hetken ehdin olla jo pettynyt viidennen kauden jaksojen puuttumisesta, kunnes sitten tajusin, että tämähän on itse asiassa paljon parempi vaihtoehto. Haluan ehdottomasti nähdä tämän uudelleen ja tämäkin sarja on taas parempi katsoa suoraan putkeen, sillä uusi kausi tuntuu aika irralliselta tarinasta, kun sarjaa on viimeksi katsonut vuosi sitten. Tässäkin taustalla alkanut juoni on alkanut jo ensimmäisellä kaudella ja se pitää kyllä hyvin otteessaan. Eli oikeastaan tässä on käymässä paremmin kuin hyvin, kun Kentuckyn kuvioihin päästään taas ihan kunnolla. Aijai, kyllä tätä Raylan Givensiä onkin ollut ikävä.Viime syksynä päädyin tämän Timothy Olyphantin (Justifiedin Raylan Givens) kautta toiseen huippusarjaan, Damages, jota sitäkään ei pahemmin ole Suomessa esitetty. Muistelisin, että pari kautta on ehkä Nelosella nähty ja kolmas pyöri ainakin silloisella Nelonen Kinolla yli vuosi sitten, mutta paria viimeistä ei ole näytetty missään. Oma onneni oli se, että sarjan ekoja kausia myytiin dvd:llä todella halvalla ja päädyin niitä sitten kokeilemaan. Pidin todellakin näkemästäni; tämä sarja on todella koukuttava, ja päädyin sitten hankkimaan loputkin kaudet. Tällä hetkellä Damagesia myydään ihan suomalaisilla teksteilläkin kokonaisena kaikki kaudet sisältävänä pakettina ihan hyvään hintaan, jota ei voi kuin suositella. 


Sarja kertoo vastavalmistuneesta juristista Ellen Parsonsista (Rose Byrne), joka päätyy töihin Patty Hewesin (Glenn Close) johtamaan lakifirmaan. Jokainen kausi käsittelee yhtä isoa casea sekä Ellenin ja Pattyn todella ristiriitaista työn ja elämänpolkua, jossa he välillä kohtaavat työn merkeissä ja muutenkin. Koko kausi rakentuu palasista ja heti alkuun näytetään paloja kauden päätöksestä; jutun juoni ei kuitenkaan ole yleensä sitä, miltä vaikuttaa. Koukuttavuus rakentuu siihen, että luulet tietäväsi mitä tapahtuu ja oikeasti et tiedäkään.Kolme ensimmäistä kautta ovat erittäin hyviä; toinen kausi tietysti myös siksi, että siinä on mukana Timothy Olymphant. Neljäs ja viides kausi eivät myöskään ole huonoja; pitävät hyvin jännityksessä molemmat. Neloskauden aiheena on vain Afganistanin sotaan liippaavat jutut ja olen aiheena aika kyllästynyt siihen noin ylipäänsä; mitään muuta vikaa ei kaudessa ole. Viidennen kauden lakicase ei ehkä taas ole niin kiinnostava kuin muiden kausien, mutta taustajuoni taas siinä selviää, joten hyvin otteensa pitää sekin.

Damages on todellakin poikkeuksellisen koukuttava rakenteensa ja juonen vuoksi, mutta siinä on myös todella hyvät pääosat sekä lukemattomasti mielenkiintoisia sivuhahmoja. Itse pidän valtavasti koko sarjan läpi kulkevista taustajuonista ja tässä koko sarja aika pitkälti oikeastaan nojaa siihen. Harmi, että tämäkin on jäänyt Suomessa aika lailla täysin pimentoon. Kaikkien CSI:den yms. sijaan hyvälle jännitykselle kannattaisi antaa mahdollisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti