keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Pähkinä- ja piparminttufudge

Meillä taas tammikuussa vietetään synttäreitä ja aina on keksittävä tarjolle jotakin pientä uutta. Tammikuun Unelmien Talo & Koti -lehdessä oli fugden ohje, jota oli sitten kokeiltava. Tukholmassa markkinoilla myydään tosi mahtavia fugdeja kojuista ja niitä on tullut ostettua markkinoiden osuessa kohdalle enemmänkin. Aika samantyyppisiä näistä tuli, tosin näitä suklaisempia tulee harvemmin ostettua, kun muita makuja on niin paljon. Lisäksi ne valmistetaan niin korkeissa astioissa, että ne palathan ovat valtavan isoja ja hienoja omiin saavutuksiin verrattuna.

Tein kahta erilaista fugdea. Toinen tehtiin pähkinästä ja toinen lehden ohjeen mukaan piparminttukarkeista. Pähkinäversion tein kuitenkin täysin samanlaisena ja korvasin piparminttukarkit vain pähkinöillä. Käytin myös tummaa suklaata sekä muuta suklaata mitä kaapista löytyi. Lehden toinen ohje maapähkinävoista voi myös toimia, mutta itse en erityisemmin ole maapähkinävoin ystävä.

Fudgeen tarvitaan:

150 g pähkinöitä
200 g tummaa suklaata
2 dl kuohukermaa
3 dl sokeria
100 g voita

Paloittele piparminttukarkit sekä pähkinät sopiviksi paloiksi ja tee suklaasta rouhetta. Mittaa kuohukerma, voi ja sokeri kattilaan ja keitä sekoittaen 10 minuuttia.

Kaada seos kulhoon ja lisää suklaarouhe vatkaimella rauhallisesti sekoittaen. Sekoita lopuksi joukkoon pähkinät tai piparminttukarkit.


Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Anna jähmettyä ja leikkaa annospaloiksi.

Vuoka kannattaa olla aika pieni, jotta fudgesta ei tule liian littanaa. Itse valitsin piparminttufugdeen liian ison astian. Toisaalta annospalojen kannattaa olla todella pieniä, koska fugde on erittäin makeaa ja täyttävää. Tästä määrästä fugdea valmistuu myös todella paljon, mutta sitä voi hyvin pakastaa.

Maun puolesta fugdet onnistuivat hyvin. Oma piparminttufugdeni ei ollut niin kivan näköistä kuin pähkinäinen versio, mutta maku onnistui hyvin siinäkin. Vieraat jakautuivat kahteen; toiset tykkäsivät pähkinästä ja toiset piparmintusta. Tätä kannattaa tehdä uudelleen, koska valmistuu myös todella helposti ja nopeasti sekä tarvittava määrä on helposti säädeltävissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti