perjantai 25. lokakuuta 2013

Lokakuu parvekkeella

Parvekkeella on lokakuussa siirrytty syksyyn ja kesäkukat ovat pääsääntöisesti saaneet väistyä kanervien tieltä. Syyssiivous on tehty ja nyt voi keskittyä ihailemaan kanervien loistoa; ainakin siihen saakka kunnes vuoden pimeimmät päivät ovat täällä.


Viime viikonloppuna tehtiin parvekkeella syyssiivous ja samalla lähtivät lähes kaikki kesäkukat pois. Välimeren kasvit on viety talvisäilöön ja muut kasvit kompostiin. Niin ihania kuin petuniat kesällä ovatkin, on pakko myöntää, että ne roskaavat aivan valtavasti. Kuivuneita kukkia putoilee paljon, vaikka niitä nyppiikin. Mutta se tahmaaminen! Parvekkeen lasit oli aivan pakko pestä niiden petunia-amppeleiden jäljiltä. Miljoonakellot ovat edelleen tosi hyvässä kunnossa, eivätkä ne sotke ollenkaan, joten saivat jäädä parvekkeelle vielä hetkeksi.


Tykkään paljon kanervista ja suosin aitokanervaa eli callunaa. Niissä on aivan ihanat värit näin syksyllä ja ne ovat minulla aikaisempina vuosina säilyneet sellaisina myös ihan kevääseen saakka. Hortensian ajattelin viedä äidilleni, jos sen voisi vielä istuttaa puutarhaan. Viime vuonna sain hortensian säilymään talven yli sisätiloissa, mutta sitä saa jatkuvasti kastella, joten ajattelin tänä vuonna jättää väliin. Pari lyhtyä jo raahasin vintiltä, kun kesäruukkuja vietiin sinne säilöön, mutta lyhtyjen aika koittaa jotenkin enemmän tuossa marraskuun puolella.


Marjakanervaa olen kovasti yrittänyt muistaa kastella, sillä se tuntuu kuivuvan aika helposti. Kanervia saa kastella myös aika usein. Onneksi säät taas lämpenivät uudelleen, niin ei sentään talvi ihan vielä koita.


Muutaman kanervan jätin talteen syklaamien tilalle, kun liika kylmyys niille koittaa. Muratteja en tänä vuonna vienyt ollenkaan talvisäilöön, koska osa niistä oli niin kauniisti kietoutuneet köynnöstukiin. Lisäksi niissä monissa näytti olevan aika lailla kirvoja, joten myrkytysrumba talvisäilössä ei tuntunut oikein maksavan vaivaa. Nähtäväksi jää millainen on tuleva talvi ja miten muratit parvekkeella selviävät.


Tänä talvena sainkin ensimmäistä kertaa laitettua kanervaistutuksia myös vähän korkeammalle, kun kesällä saatiin lasihyllyt kiinnitettyä. Tykkään kovasti, sillä nyt istutukset ovat vähän kuin paraatipaikalla!


2 kommenttia: